Home

Nieuws 16137 x bekeken 34 reacties

AB Oost betaalt 1 miljoen voor vertrek directeur

Almen - De agrarische bedrijfsverzorging AB Oost heeft vorig jaar ruim een miljoen euro aan extra bestuurskosten uitgetrokken voor de vertrekkende directeur Richard Heerink. Dat valt op te maken uit financiële gegevens van AB Oost.

Het extra bedrag van 1.022.678 euro komt bovenop de normale bestuurskosten die in de loop der jaren steeds rond de twee ton bedroegen. In de bestuurskosten zijn de kosten van directie en raad van commissarissen verwerkt.

Monique Daamen van FNV Bondgenoten zegt in een reactie dat de financiële cijfers van AB Oost aan een grondig onderzoek moeten worden onderworpen. "Daar moeten we een specialist voor inschakelen. Deze gegevens hadden wij tot nu toe niet gezien."

Begin dit jaar vertrok directeur Richard Heerink (58) bij AB Oost Hij was toen meer dan zeventien jaar in dienst geweest als algemeen directeur. Zijn opvolger Martin Engbers is in maart aangetreden en ziet zich nu genoodzaakt fors te reorganiseren, waarbij het ontslag wordt aangevraagd voor 300 van de 720 werknemers bij de agrarische bedrijfsverzorging.

In de jaarcijfers van het vorig jaar zijn kosten meegenomen voor "periodiek betaalde beloningen, zoals salarissen, vakantiegeld, sociale lasten, leasekosten, onkostenvergoedingen en beloningen op termijn, zoals pensioenlasten en de uitkeringen bij beëindiging van het dienstverband van voormalig bestuurder." Die kosten worden onder de noemer bestuurskosten vervat, die in 2011 1.022.678 euro bedroegen. Daarnaast staat nog een bedrag van 250.000 euro aan jaarlijkse bestuurskosten op de financiële afrekening. In dat bedrag zijn ook de kosten van de Raad van Commissarissen (ongeveer 100.000 euro) opgenomen.

AB Oost wil geen verdere toelichting geven op de cijfers. “AB Oost rapporteert de cijfers aan derde partijen zoals opgenomen in het jaarverslag. Een verdere uitsplitsing of toelichting op deze kosten wordt helaas niet gegeven”, aldus het bedrijf na herhaalde vragen om een toelichting.

Oud-directeur Richard Heerink zelf, die in mei van dit jaar een eigen adviesbureau oprichtte onder de naam Berkenhorst Beheer BV, was niet voor commentaar bereikbaar.

Laatste reacties

 • jan1966

  Tja die beste man moet toch ook ergens van leven..............

 • Klerck

  Verstandige mensen steken dus de koppen bij elkaar en werken niet meer voor of met ABOost.
  Je reinste uitmelkerij daar.

  Ik gun overigens iedereen een miljoentje hoor, maar absoluut niet op deze manier. Alleen door eigen productie.

 • politiek

  Uiteraard is de ,,TOP,, van AB Oost de vakantiedagen aan het opnemen en heeft men weinig tijd voor vragen die met AB Oost te maken heeft en al zeker niet over de financieen. Wellicht kan men zodadelijk voor vragen wel terecht bij het aviesbureau van de ex-directeur. ( tegen vergoeding )

 • drikhend

  DEZE meneer zal wel als deskundig onderzoeker ingehuurd worden . Kan zonder onderzoek rapport opmaken en natuurlijk aantonen dat de vertrek premie eigenlijk te laag is . Maar hij het goed voor had mat AB genoegen heeft genomen met een aalmoes . En nu voor zijn onderzoek rapport ook maar een paar ton vraagt . Om zo AB te ontzien . En zeggen dat hij natuurlijk later te weinig pensioen heeft . En adviseren om de laagst betaalde maar minder loon te geven zodat de top niet hoeft in te leveren .Want anders bouwen deze te weinig pensioen op .En laagst betaalde moet maar harder werken voor minder geld of de WW in . Moeten maar sparen voor later , als ze dan wat extra willen . Zij zijn met weinig gewend dus hebben zo ook weinig pensioen nodig . Zo zal het wel weer gaan . AB is een organisatie voor en van de boeren . Maar ze laten zich voor de gek houden of ze hebben nergens geen verstand van . De andere of kan zijn dar ze in eigen organisatie geen zak meer te vertellen hebben . En de boeren maar betalen en de werknemers maar werken . De zakken vullers hun zakken vullen . En hier voor als beloning nog bonus ontvangen . Zotter kan het niet

 • Jeroen123

  Richard verliet plotsklaps AB oost. Was het omdat hij het niet meer zag zitten in de toekomst, terwijl hij voor die tijd vol goede moed was over de toekomst? We zullen de reden van zijn plotselinge vertrek wel nooit te weten komen.

  Blijkbaar is hij met de staart tussen zijn benen gevlucht toen het te moeilijk werd.

 • agratax2

  jeroen123. Met de staart tussen de benen vertrokken lijkt me niet, als je voor ieder gewerkt jaar als afscheid nog een dikke 60.000 euro mee krijgt. Met dit bedrag kun je met opgeheven hoofd de kroeg in gaan en een rondje bestellen voor de hele tent om je vertrek te vieren.

 • Jeroen123

  Natuurlijk is het voor Richard prettig dat hij een miljoen mee krijgt. Maar de manier waarop hij weg is gegaan is wazig, de medewerkers kregen op een gegeven moment te horen dat Richard al een paar weken eerder was opgestapt. De exacte reden is nog steeds niet bekend onder de medewerkers.

  Dat geeft toch een zweem van vaagheid om het geheel. Geef dan duidelijk aan hoe en waarom de directeur opgestapt is. Ook omdat hij totaal niets in die richting heeft aangegeven.

 • jaap&sippie

  het wordt tijd dat de overheid dit soort onzinnige vertrekpremies met terug werkende kracht kan terug vorderen.

 • drientje

  En dan de DB-Leden dan, zitten die te slapen of is hun honorarium ook evenredig
  verhoogd? Het was de laatste tijd ook al zo stil rond AB=Oost, anders worden de leden regelmatig geïnformeerd via een circulaire met een daverend voorwoord
  van Richard Hering. De komende ledenvergaderingen worden nog interessant.

 • jgjwesterink@filternet.nl

  Dan weten we ook wat er met onze contributie gebeurd :
  DIRECT LIDMAATSCHAP OPZEGGEN , WIE VOLGT ???

 • Mels

  Klaploper,dat zeg ik er van.

 • evanderpasch1

  Wanbeleid word vaak in dit land beloont

 • EDGER

  verdeel over de 300 is toch bijna 3500 (voor de mensen die er voor werken)
  boven hun vertrek regeling

 • bartje schuur

  wij krijgen straks niks
  de pot is leeg
  de normale vergoeding van voor elk jaar een maandloon zit er al helemaal niet in
  verder hij durfde de huidige stap niet aan en is daarom vertrokken

 • Snel

  waar raad van commisarissen die toezicht moeten houden faalt wordt `t geld weer bij de gewone man gehaald.Richard Heerink is geslachtofferd om `t falende toezicht van de raad van commisarissen van de afgelopen jaren te verbloemen.

 • wimpy

  die ene miljoen voor Heerink is niks vergeleken bij die vele miljoenen die agro bouw gekost heeft in de afgelopen 12 jaar, daar is alle winst van de agrarische tak naar toegegaan, juist in de tak vallen de klappen, wat een beleid wat heeft de raad van commissarissen/ledenraad de laatste jaren uitgespookt dat ze dit hebben laten gebeuren

 • willow

  ab oost trekt een gezonde kies uit de organisatie en laat de rotte kiezen die voor het verlies zorgen doorgaan, zoals agrobouw en de bedrijvenmarkt. Wij als mensen van de cvab moeten ons hiertegen verzetten en ons niet zomaar laten opofferen. Zeker nu niet meer nu we weten dat Heerink met een miljoen aan de haal is gegaan.

 • BoB de Bakker

  Als ik zo bereken krijgt Heerink een bedrag ter grootte van de jaren tot aan zijn pensioen die hij mist bij AB Oost. Zegt mij genoeg. Waarschijnlijk is hij niet vrijwillig weggegaan maar stond hij op het punt om ontslag te krijgen. Om de beerput niet geheel los te trekken en een rechtszaak te voorkomen heeft AB Oost hem afgekocht. Ik dacht dat Heerink als zeer sociaal te boek stond, ik vrees dat in de toekomst AB Oost minder sociaal zal worden.

 • marina1904

  Daar komt dan nog 300 miljoen bij voor de vertrekkende medewerkers.
  Als dit bij midden brabant gebeurt zeg ik direct mij lidmaadschap op...

 • Jeroen123

  De bedrijvenmarkt is juist opgericht om winst te maken. De agrarische kant draait gewoon iets boven 0. Dat is ook niet erg, want dat is het uitgangspunt van AB oost.

  Alleen is momenteel de bedrijvenmarkt gevoelig voor de crisis, zodat de winsten daar minder worden. Een groot aantal cvab-ers zit inmiddels ook permanent in de bedrijvenmarkt, ook jongens die in een hoge schaal zitten, en niet goed genoeg vermarkt kunnen worden (verkooopprobleem van AB oost?)

  Wellicht zal het helpen dat de voorzitter van de RvC een tijdje terug is opgevolgd door een nieuwe voorzitter. De oude voorzitter was met directeur Heerink wellicht te dikke vriendjes, terwijl de functie van de RvC toch anders zou moeten zijn.

  Gelukkig is er nog een ledenraad die zich over dit alles kan buigen, zullen nog verhitte discussies volgen!

 • boeraad

  soms is het beter niet te reageren...

 • ariekelder

  Als je met zulke uurtarieven nog niet boven 0 kan draaien....

 • harrie weusthuis

  Vorig jaar contributie met 10 % omhoog ,wat zal er dit komende jaar wel niet uit de bus komen. De leden betalen het gelag . Het is overal het zelfde gegraai aan de top. Als dit zo door gaat zeg ik mijn lidmaatschap op.Er lopen er nu genoeg bij de deur voor weinig.

 • jbooij

  je hebt journalisten die verhalen mooier willen maken zoals in dit geval gebeurt.
  ik ken de rvc en die zouden geen miljoen meegeven aan de vertrekkende directeur als ze moeten reorganiseren.dit verhaal krijgt dus nog een staartje.
  wat betreft de ontslagen, als er niks gebeurd staat iedereen op straat en die mensen hebben ook recht op een uitkering. dat zal goed wezen voor de economie.
  dhr heerink staat hierverder los van en heeft zich altijd ingezet voor dit bedrijf.
  dus het is volkomen onterecht om deze man uit temaken voor graaier of klaploper

 • politiek

  Beste jbooij. Ik begrijp niet goed wat u wilt zeggen. Die 1.000.000 euro acht u terecht. Dat mag uiteraard maar heeft u ook een passende regeling voor de overige ( 300) medewerkers in gedachte. Zou u die ook bekend willen maken en ik hoop dat de contributie van de leden niet al te fors gaat stijgen.

 • Jeroen123

  Die 1 miljoen klopt niet, aldus een interne mailing bij AB oost. De informatie die de media verstrekken is onjuist, en zonder toetsing naar buiten gebracht.

 • willow

  Het is logisch dat AB ontkent dat Heerink zoveel ontvangen heeft. Boerderij noemt een bedrag tot op de euro, dus niet zomaar iets.

 • Jeroen123

  Aan de hand van de jaarcijfers hebben ze dat bedrag 'gevonden' . Maar zolang Ab oost niet bekend maakt hoeveel het dan wel was, blijven de verhalen de ronde doen. Ik denk dat ze er beter aan doen om te zeggen hoeveel Richard Heerink dan wel heeft meegekregen.

  In andere bedrijfstakken wordt dat ook bekend gemaakt. Nu lijden ze extra negatieve imagoschade doordat iedereen zijn mening erover heeft.

 • agratax2

  Laatste informatie die ik heb ontvangen, er is geen gouden handdruk van genoemde omvang verstrekt. Neemt niet weg dat het voor de betrokken medewerkers knap lullig is zo 'n onzekere toekomst.

 • marco

  het grote probleem momenteel met díe 2 nono's
  van directeuren is dat ze totaal geen affiniteit
  met de landbouw hebben. Egberts zit rr denk ik
  voor 2 jaar en de commerciel directeur is binnen
  een jaar weer vertrokken met volle zakken.

  en een gouden handdruk voor geleverde diensten.

 • Jeroen123

  Engbers komt reorganiseren, ad interim, en daarna weer weg. Of misschien blijft hij wel....

  Hij heeft ook bij Randstad gezeten, net als de huidige hoofd personeelszaken. Dus dan weet je wel welke kant het opgaat

 • Sylke

  zakkenvuller bah!!

 • politiek

  Het is opvallend rustig inzake een verklaring van betsuur,directie en raad van commissarissen. Het zal toch niet zo zijn dat ook die goed aan zichzelf gedacht hebben. (financieel) Hopenlijk gaat. ,,het onderzoek,, daar helderheid in brengen.

 • pc

  Zeer bijzonder eerst een miljoen uitkeren en dan 300 man ontslaan.
  Belachelijk om zo,n bedrag aan tenemen terwijl er mensen omkomen van de honger.

Laad alle reacties (30)

Of registreer je om te kunnen reageren.