Home

Nieuws 673 x bekeken laatste update:6 jul 2012

70 procent minder antibiotica in 2015 is harde norm

Den Haag – De doelstelling voor 70 procent reductie van antibiotica in 2015 ten opzichte van 2009 staat vast. Dat blijkt uit een debat in de Tweede Kamer over diergezondheid.

Staatssecretaris van landbouw Henk Bleker en minister van volksgezondheid Edith Schippers nemen hiermee de ambities over van de Stichting Diergeneesmiddelen Autoriteit (SDA). ”70 procent is ambitieus, maar nodig. Zo nodig nemen we extra maatregelen om dit te realiseren”, zegt Schippers.
Schippers en Bleker zijn lovend over de 32 procent reductie in antibiotica die tot nu toe is gerealiseerd. ”De sector ligt hiermee op koers voor een verdere reductie. De aanpak werkt”, concludeert Schippers. De minister is positief dat ook supermarkten hun verantwoordelijkheid nemen in het antibiotica-dossier. De retail wil vlees zodanig etiketteren dat de consument een keuze kan maken in de wijze waarop vlees geproduceerd is. ”We overleggen met supermarkten om te kijken hoe we elkaar kunnen ondersteunen.”
VVD-kamerlid Janneke Snijder vreest dat de ambities van 70 procent te hoog zijn. Ze ziet er meer in om meer aandacht te hebben voor de achterblijvers bij de reductiedoelstellingen, door meer controle. Bleker erkent dat er bij de eerste 32 procent ook laaghangend fruit zat, maar dat volgens de SDA de reductie haalbaar is.
Groenlinks-Kamerlid Rik Grashoff vindt juist dat de normen te laag zijn, hij ziet meer in 90 procent reductie in 2015. CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel wijst de bewindspersonen erop dat de reductienormen niet te hoog moeten worden gesteld, omdat dit ook averechts kan werken.

Of registreer je om te kunnen reageren.