Home

Nieuws 698 x bekeken

57 procent geiten-en schapenbedrijven voldoet dag voor deadline aan vaccinatieplicht

Den Haag - Een dag voor de uiterste datum waarop melkgeiten- en melkschapen gevaccineerd moeten zijn tegen Q-koorts, voldeed nog maar 57 procent van de bedrijven aan deze eis. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Dienst Regelingen heeft van geitenhouders meerdere klachten gekregen over de werking van het I&R-systeem, waarin de vaccinatie gemeld moet worden. "Het klopt dat het systeem af en toe niet werkt, maar er is geen sprake van dat het systeem plat ligt. Wanneer veehouders een foutmelding krijgen, moeten ze het gewoon opnieuw proberen", aldus een woordvoerder van de NVWA. Door intensief gebruik van het I&R-systeem gaat het systeem soms traag werken, waardoor de meldingen tijdelijk niet gedaan kunnen worden. Omdat het systeem op zich wel werkt, hebben de systeemproblemen geen gevolgen voor de uiterste datum waarop de vaccinatie gemeld moet worden.

Alle melkschapen- en geitenbedrijven moeten voor 1 augustus hun dieren vaccineren en dit registreren. Bedrijven die niet aan deze eis voldoen, krijgen te maken met bestuursdwang. De NVWA gaat dan de vaccinatie uitvoeren, op kosten van de veehouder. Daarnaast kan de veehouder een proces-verbaal krijgen voor het niet tijdig vaccineren van zijn dieren.

Of registreer je om te kunnen reageren.