Home

Nieuws 350 x bekeken

37 geitenbedrijven nog niet Q-koortsvrij

Den Haag - Ruim een jaar nadat uit voorzorg ruim 50.000 drachtige geiten werden gedood om de Q-koortsuitbraak in te dammen, is de Q-koortsbesmetting nog op 37 bedrijven met melkgeiten aangetroffen. Dat meldt staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) donderdag aan de Tweede Kamer.

Een bedrijf wordt Q-koortsvrij verklaard als er een jaar geen besmetting is. Onderzoek van melk wees begin deze week uit dat een melkgeitenbedrijf uit Hilvarenbeek (Noord-Brabant) met 618 melkgeiten besmet is, waardoor de teller op 37 bedrijven staat. De locaties van de besmette bedrijven zijn te vinden op de site van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Bleker geeft aan dat de dieren op dit bedrijf zijn gevaccineerd en dat nieuwe besmette bedrijven die tijdig dieren hebben ingeënt tegen Q-koorts een 'zeer beperkt risico' vormen voor de gezondheid van omwonenden. Lokale bestuurders en de GGD zijn op de hoogte gebracht van de besmetting en bij het bewuste bedrijf wordt een waarschuwingsbord geplaatst. De afgelopen jaren overleden zeker 25 mensen met Q-koorts, tienduizenden raakten afgelopen jaren besmet.

De bewindsman spoort houders van melkgeiten en melkschapen aan om vaart te maken met de verplichte jaarlijkse vaccinatie die voor 1 augustus moet zijn gebeurd. Op 80 procent van de bedrijven moeten de dieren nog worden gevaccineerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.