Home

Nieuws 245 x bekeken

Wereldwijde aanpak MKZ

Bangkok - De wereldvoedselorganisatie FAO en de internationale diergezondheidsorganisatie OIE maken een gezamenlijk plan om mond- en klauwzeer (MKZ) wereldwijd terug te dringen.

Dat hebben beide organisaties bekend gemaakt op een internationale bijeenkomst in Bankgkok (Thailand).

Het actieplan is er in eerste instantie op gericht om nationale veterinaire diensten beter uit te ruaten om MKZ op te sporen en te bestrijden. De diergezondheidsorganisatie OIE wil landen helpen bij het op peil brengen van de veterinaire diensten. De wereldvoedselorganisatie heeft een aantal gereedschappen ontwikkeld die kunnen helpen de risico's op een uitbraak zo klein mogelijk te maken en een eventuele uitbraak zo snel mogelijk in te dammen.

MKZ kost wereldwijd naar schatting bijna 5 miljard euro aan bestrijdings- en preventiekosten. Bij een ernstige uitbraak, zoals in 2001 in het Verenigd Koninkrijk en Nederland, kunnen die kosten oplopen tot meer dan 25 miljard euro.

Chief Veterinary Officer Juan Lubroth zegt dat de wereldwijde aanpak succesvol kan zijn. "De gezamenlijke aanpak van runderpest door wetenschappers, overheden, dierenartsen boeren en geldschiers laat zien dat we de dreiging van belangrijke dierziekten kunnen verminderen en zelfs uitbannen." De golbale aanpak van MKZ is nodig om de voedselzekerheid te waarborgen, zegt Lubroth.

Of registreer je om te kunnen reageren.