Home

Nieuws 264 x bekeken

Vraag naar kunstmest groeit jaarlijks 2,1 procent

Parijs – De wereldwijde vraag naar kunstmest groeit tot het seizoen 2016-2017 jaarlijks met gemiddeld 2,1%tot 193 miljoen ton. Dat staat in een nieuw rapport van de International Fertilizer Industry Association (IFA). De vraag naar kali groeit met jaarlijks gemiddeld 3,7 procent het hardst.

De brancheorganisatie verwacht dat de vraag naar fosfaat 2,3 procent toeneemt terwijl de vraag naar stikstof 1,5 procent groeit. Directeur landbouw van de IFA Patrick Heffer ziet de vraag groeien omdat prijzen voor agrarische grondstoffen relatief hoog blijven. Omdat gewasprijzen sterk fluctueren, vooral door beperkte voorraadposities, moet de kunstmestbranche rekenen op sterke schommelingen in de vraag.

De vanuit Parijs geleide organisatie noemt het opmerkelijk dat het belang van Azië als vragende partij relatief afneemt ten faveure van Latijns-Amerika. De productie van gewassen verschuift naar vooral landen als Brazilië en Argentinië die over meer zoetwater en vruchtbaar land beschikken dan landen als China en Zuid-Korea, waar de vraag naar eiwitrijk voedsel toeneemt.

De kunstmestsector kan volgens directeur handel en productie van de IFA Michel Prud’homme profiteren van “massieve investeringen in nieuwe productiecapaciteit”. Volgens de IFA worden de komende 5 jaar dichtbij de 250 nieuwe productielocaties geopend, goed voor een totale investering van meer dan 90 miljard dollar. De projecten zijn echter wel in meer dan de helft van de gevallen vertraagd met 67 tot 18 procent, wat op de korte termijn het aanbod in balans heeft gebracht met de teruggevallen vraag, maar op termijn kan leiden tot enige krapte.

Of registreer je om te kunnen reageren.