Home

Nieuws 571 x bekeken 2 reacties

Vorming nieuwe medebewindsorganisatie krijgt gestalte

Zoetermeer - De vorming van een gemeenschappelijke organisatie voor de medebewindstaken van de productschappen Vee en Vlees, Pluimvee en Eieren, Zuivel, Hoofdproductschap Akkerbouw, Vis en Tuinbouw is weer een stap verder. Deze maand bespreken alle besturen voorstellen om de vorming te concretiseren. Dat bevestigt voorzitter Steven Lak van het Productschap Vee en Vlees.

 

Voor het zomerreces moeten alle besturen zich uitspreken. Aanstaande donderdag komen de stukken aan de orde in de vergadering van het Productschap Pluimvee en Eieren. Vóór 16 oktober moet de nieuwe gezamenlijke medebewindsorganisatie er staan. Dit houdt verband met het boekjaar van de Europese Unie dat op 16 oktober begint en dan is het raadzaam om een nieuwe situatie in Nederland operationeel te hebben.

De productschappen werken al sinds eind vorig jaar aan samenvoeging van de medebewindsorganisaties in overleg met de overheid. In eerste instantie worden de medewerkers van de verschillende productschappen gehuisvest in Zoetermeer in het gebouw van PVV en PZ. "Daarna zullen verdere efficiencyslagen worden gemaakt", aldus Lak. De komende periode moeten ook de verschillende ondernemingsraden zich nog uitspreken. De nieuwe medebewindsorganisatie wordt een samenwerking van de bestaande productschappen. Er wordt geen nieuwe organisatie of rechtspersoon in het leven geroepen

In de oorspronkelijke plannen was ook sprake van de samenvoeging van de overige uitvoeringsorganisaties van de productschappen, de zogenoemde back-offices. Door de onduidelijkheid rond de positie van de productschappen is dit proces gestagneerd. Minister Kamp zal naar verwachting nog deze maand komen met een antwoord op de aangenomen motie Aptroot waarin wordt gepleit voor afschaffing van de productschappen. De verwachting is echter dat er pas na de verkiezingen meer duidelijkheid komt over de positie van de productschappen.

Toch willen de productschappen verdere stappen zetten om de efficientie van hun organisaties te verbeteren, zo geeft Steven Lak aan. Hij is behalve voorzitter van het PVV ook voorzitter van het college van productschapsvoorzitters. "Waar dat kan zullen we stappen zetten op het gebied van efficientieverbetering", aldus Lak. Eerder gaf Lak al aan dat de productschappen bij voortdurende onduidelijkheid zelf hun verantwoordelijkheid willen nemen.

Laatste reacties

  • politiek

    Hoe eerder die productschapen opgedoekt zijn hoe beter. Kijk ook maar eens naar de kritieken de ze krijgen van zowel de politieke partijen alsook van doodgewoon de boeren. Zie o.a. de registratie welke veehouderij bedrijven er al dan niet al aan registratie antibioticaregeling voldoen. Dat krijgen ze nog niet voor elkaar. Vraag je gegevens op i.v.m. voedselveiligheid dan is het antwoord dat de economische en financiele belangen van de Staat belangrijker zijn. De enigste effientieslag die ze maken heeft waarschijlijk betrekking op het eigen salaris en bonussen die weer betaald moeten worden door de sectoren. Praten ,praten, praten en praten maar niets presteren dus of noem het maar eens op welke directe belangen ze nog hebben voor de verschillende sectoren. De financiele bedragen die de sectoren moeten betalen zijn gigantisch voor instandhouding van die Productschappen.

  • bankivahoen

    Inderdaad , de productschappen zijn niet meer van deze tijd en bovendien erg kostprijsverhogend.Dat moeten we met z'n allen niet meer willen.Opdoeken dat moloch!Maar waarom duurt het zolang voordat het zover is ? Kom politiek durf eens te handelen en hak knopen door!

Of registreer je om te kunnen reageren.