Home

Nieuws 1938 x bekeken 8 reacties

Vleesvervanger Beeter wint MKB Innovatieprijs 2012

Venlo – Het Wageningse bedrijf Ojah heeft de MKB Innovatieprijs gewonnen met de vleesvervanger Beeter. Dat heeft demissionair-minister Maxime Verhagen vandaag bekend gemaakt op de Floriade in Venlo.

Het product is sinds oktober 2010 op de markt. De vleesvervanger is gemaakt van lange vezels, die lijken op spierweefsel in vlees. Ojah is er naar eigen zeggen als eerste in geslaagd een vezelstructuur te maken met soja-eiwit. Daarmee kunnen ze kunstvlees maken dat lijkt op kip. Een hamlap of een biefstuk maken zou ook mogelijk zijn. Het product wordt gemaakt van sojameel, maar het productieproces is geheim. Beeter is ontwikkeld door het Wageningse bedrijf Ojah en op de markt gebracht door de organisatie de Vegetarische Slager, waarin prominenten uit de Partij voor de Dieren een belangrijke rol spelen.

Vorig jaar mocht Dacom uit Emmen mag zich de meest innovatieve onderneming uit het Nederlandse Midden- en Kleinbedrijf noemen.

MKB Innovatie Top 100 is een initiatief van Syntens Innovatiecentrum en wordt mede mogelijk gemaakt door NL Octrooicentrum, NRC Handelsblad en Mercedes-Benz.

Laatste reacties

 • agratax2

  Hoe kan een planten verkoper nu slager heten? Het woord slager is afgeleid van slachten, dat weer te maken heeft met doden van dieren. De naam vegetarische slager is niets anders dan volksverlakkerij, het doet de consument geloven dat hij vlees eet gemaakt van soja. Ander vlees is ook gemaakt van soja en daarnaast ander plantaardig materiaal dat voor een deel voor mensen niet verteerbaar is. Voor mij is de vraag of er voor 1 kg vlees meer soja nodig is dan voor 1 kg vegetarisch vlees en of het bij het proces ontstane afval nu uit kosten overweging in ons varken verdwijnt. Zo ja dan zou zonder varken het in de vergister moeten. Zonde lijkt van een milieu technisch zo omstreden product als soja.

 • poldes

  is er behoefte aan kunstvlees?
  Het is toch duurzamer om biologish te kiezen.

 • Mels

  Is alleen maar nep,als de uitkomsten van agratax zijn vragen bekend worden valt het hele spel in duigen en eet ook Thieme weer varken opgegroeid met soja,want dat zal uiteindelijk beter voor het milieu zijn dan dit,Ps ik mot ut niet,ik hou me bek liever niet voor de gek....

 • politiek

  De uitdaging is nu, ??!!!! het maken van kunstgroente of kunstfruit. Wellicht zien daar de intensieve veehouderij een uitdaging in ??!!.

 • marflan

  voor 1kg vlees moet een dier 7 kg plantaardig voedsel eten. er zijn 2 soorten soja: duurzame soja velden in noord amerika waar sinds jaar en dag soja geteeld wordt. Op deze (voorheen prairies)is geen tropisch regenwoud gekapt . Het veevoer-soja uit brazilie, genetisch gemodificeerd zaad afkomstig van Monsanto, bomvol bestrijdingsmiddelen. Vliegtuigen vol Roundup sproeiend over deze plantages. Dit is het soja VEEVOER. Ongeschikt voor menselijke consumptie. de gigantische veestapel in NL is mede veroorzaker van honger in de wereld. Oh ja vleesproducenten, bel eens met een ziekenhuis om afspraak te maken voor rontgenfoto. Er wordt eerst gevraagd: bent u in aaraking geweest met varkens of vleeskalveren? geef dit dan door...... Je bent dan drager van de resistente bacterie en gevaar voor de samenleving. Dus hoezo de vegetariers proberen uit te maken voor milieuvervuilers?????

 • PatrickLimburg

  Een zeug brengt per jaar gemiddeld 27 vleesvarkens van 90 kilo voort, daarbij verbruikt ze zo'n 1.200 kg voer. Per kilogram vleesvarken is dat een kleine halve kilo voer. Varkens hebben een voederconversie van 2,5. Dat betekent: voor 1 kilo vlees productie verbruikt zij 2,5 kilogram voer. Die 2,5 kilogram voer die een varken vreet + het voer dat een zeug vreet om varkens op te fokken komt neer op 3 kilogram voer per kilogram vlees. Dit is lang niet allemaal hoogwaardig voedsel wat de mens consumeert, sterker nog; een varken is een kringloop dier, dat restproducten consumeert en producten waarvan de verpakking een krasje heeft, waardoor de ohzo kritische consument het niet meer wil consumeren!

 • John*

  1200 / 27 = 44,5 kg zeugenvoer + 27 kg biggenvoer + 240 kg vleesvarkensvoer = 311,5 kg voer / per varken. Aan een varken zit ongeveer 60 kg eten voor de mens = 5,19 kg voer voor een kg vlees. De grote grap zit hem in het feit dat wij van die kg vlees 98% verteren en van die 5,2 kg varkensvoer maar 20 tot 30%. Daarnaast bestaat 5,2 kg varkensvoer slechts voor 5% uit soja. Voor de rest zijn dat mislukte oogsten, restproducten en niet verkocht voedsel + afkeur. Door de aanvoer van 15 kg soja per varken kunnen wij die andere 300 kg voer efficient omzetten in voedsel en mest. Daarom is het ook geen optie om de varkens in de soja gebieden te houden want dan moeten wij die andere 300 kg voer daar naartoe slepen en het vlees mee terug nemen. En zelfs het soja wat gebruikt wordt in het veevoer is een bijproduct. Soja wordt immers geteeld voor de sojaolie. Het schroot is een leuke bijverdienste.

 • W Geverink

  In soyagebieden wordt oa ook mais en tarwe geteeld en de mest wordt terplekke uitgereden als meststof voor een nieuwe oogst.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.