Home

Nieuws 628 x bekeken

TLN en EVO eisen compensatie afschaffing rode diesel

Zoetermeer – In navolging van LTO eisen nu ook Transport en Logistiek Nederland (TLN) en verladersorganisatie EVO compensatie wanneer het accijnsvoordeel op ‘rode’ diesel wordt afgeschaft.

TLN en EVO waarschuwen voor de “zeer nadelige economische effecten”. De Nederlandse economie draait volgens de organisaties inderdaad zoals LTO stelt op het agricomplex, maar vanwege de Rotterdamse haven ook transport en logistiek.

Volgens een wetsvoorstel verdwijnt met ingang van 1 januari 2013 het accijnsvoordeel. Toegezegd is dat de landbouw wordt gecompenseerd, al zet LTO wat voorzitter Albert Jan Maat betreft weer opnieuw in op opschorting van de maatregel. Het kabinet van CDA en VVD, gesteund door enkele partijen in de Tweede Kamer, wil met deze maatregel naar eigen zeggen de vervoerssector vergroenen.

Dit effect is echter verwaarloosbaar of afwezig, aldus TLN en EVO. Rode diesel wordt ondermeer gebruikt in landbouwmachines, koelinstallaties en heftrucks, waarvoor echt groene alternatieven ontbreken. TLN en EVO noemen het “onaanvaardbaar dat één bepaalde sector wordt bevoordeeld.”

Of registreer je om te kunnen reageren.