Home

Nieuws 1109 x bekeken 7 reacties

Sterke terugval in aantal kievitten

Doetinchem - Het aantal kievitten in Nederland ligt dit jaar veel lager dan voorgaande jaren. Dat concludeert Sovon Vogelonderzoek Nederland op basis van een inventarisatie tot 1 mei van dit jaar.

Sovon constateert dat de kievit al sinds 1990 in aantal aan het afnemen is, maar dit jaar lijkt er sprake van een grotere afname dan voorheen.

De vogelonderzoekers verzamelden gegevens van 217 gebieden in heel Nederland, met een gezamenlijk oppervlak van bijna 40.000 hectare. In ruim de helft van die gebieden was sprake van een vermindering van het aantal kievitten, terwijl in 30 procent van de gebieden sprake was van een toename.

De reden voor de vermindering ligt mogelijk in de strenge vorstperiode na een aanvankelijk zeer milde winterperiode. Kievitten trokken daardoor terug naar het zuiden. De lange trek heeft mogelijk zijn tol geëist, aldus Sovon. Een andere oorzaak is mogelijk het slechte broedseizone van 2011. Door het droge voorjaar is een deel van de vogels vermoedelijk niet aan broeden toegekomen, aldus Sovon.

Laatste reacties

 • kleitokkers

  Ook ligt er een onderzoek dat aan toont dat pcb's een grote boosdoener blijkt te zijn.

 • Mels

  En ik maar nesten omleggen met frezen,doe ik mijn best gaan ze er alsnog vandoor,zou het ook zo kunnen zijn dat ze ergens anders zitten,ik zie er hier niet minder dan andere jaren.

 • bluepower

  Zijn die geitewollensokken figuren die korte maar hevige winter in februari alweer vergeten??? Weer een reden gevonden om een mooie friese traditie om zeep te helpen!!

 • mieras

  en maar over de kraaien zwijgen die de eiers jatten in de natuurgebieden zie ik nogal eens een kapot ei ligen en een heleboel kraaien

 • mtsvanaaken

  bij ons in de mais hebben bijna twee weken lang een stuk of 4 kokmeeuwen jacht zitten maken op kievit-kuikentjes. Ik wil wel eens een kuikenteje over de ploegvoor zetten als ik bezig ben, maar het is erg demotiverend als je dan van 20 meter afstand ziet dat als zo'n kuikentje ( meestal zijn het er 2 of 3 en die gaan na het overzetten niet allemaal de zelfde kant uit) zo meegeplukt wordt door een stel meeuwen. Ik heb meer meeuwen kuikentjes mee zien nemen dan kraaien.

 • mieras

  @mts van aaken dat was bij ons ook maar overhet algemeen pakken de kraaien veel eieren en zelfs jong haazen ik stopen met maaien haas over het kaale land het zwat in de kraaienen meeuwen vissen ze er gewoon uit niet normaal gewoon

 • ikkethuis

  als je tegenwoordig in een natuurgebied komt schrik je van de meeuwen en stront die overal zijn. Dit moet toch ook de oogen openen van veel natuurbeheerders. Over de ganzen en kraaien dan nog maar te zwijgen. De andere soorten die gaan er allemaal aan

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.