Home

Nieuws 2886 x bekeken 8 reacties

Stadslandbouw niet heilig als voedselruif

Rotterdam - De opkomst van stadslandbouw is vooral goed om met name jongeren weer te laten zien waar voedsel vandaan komt. Maar stedelingen kunnen hierdoor absoluut niet in hun eigen voedsel gaan voorzien, wat wel eens wordt beweerd.

Dat zegt stadsecoloog Vincent Kuypers van het Wageningse onderzoeksinstituut Alterra.

Nadat stadsbewoners het 'stadsboeren' al ontdekten, richten nu in toenemende mate de bestuurders hun pijlen op het organiseren van stadslandbouw. Kleine groenplaatsen, braakliggende terreinen en daken van grote panden worden voorzien van allerhande groente-, fruit- en kruidenplanten waar stedelingen uit moeten gaan eten, is het devies. Vooral in Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Utrecht zijn politici volop bezig met het stimuleren van dergelijke initiatieven.

Stadsecoloog Kuypers waarschuwt voor te mooie praatjes over de voordelen van het nieuwe fenomeen. Het gevaar zit vooral in de grond, maar ook in de lucht. ,,In de stad zitten vaak veel meer zware metalen in de grond die gretig worden opgenomen door bladgroenten zoals spinazie en sla. Die metalen worden allemaal opgeslagen in het eetbare deel. Secundair is ook de grotere hoeveelheid stikstof in de stad een nadeel, al gaan de groenten er wel flink van groeien.''

Geïsoleerd voedsel verbouwen, zoals in de kassenbouw, is altijd veel beter, stelt Kuypers. ,,Dan kun je het vrijwel steriel opkweken.'' Feit blijft dat de grond in stedelijk gebied over het algemeen meer is verontreinigd dan grond in de buitengebieden. ,,Maar'', stelt Kuypers, ,, vooral veel jongeren denken dat voedsel uit de supermarkt komt. Ze weten absoluut niet meer hoe die werkelijk tot stand komt. Dan is elk middel geoorloofd om de waarheid over voedselverbouw weer dichter bij de mens te brengen.''

Dat politici dan soms overdrijven om het nieuwe fenomeen aan de man te brengen, hoort bij politiek bedrijven, vindt hij. ,,Om een verhaal goed te kunnen vertellen, moet je zaken soms wat uitvergroten om het simpel te houden.'' Als voorlichtingskaravaan over voedselverbouw vindt hij de aandacht voor stadslandbouw daarom een goed idee. ,,Kinderen moeten zelf aan de slag in een moestuintje. Dan gaan ze ook veel makkelijker groente en fruit eten.´´

Laatste reacties

 • Romeijn

  'Stadslandbouw niet heilig als voedselruif'
  Beetje tendentieuze kop en eerste alinea: wie beweert dat dan?
  Is de plattelandslandbouw dan wel heilig?

 • Mels

  Het gaat er om,als je goed leest ondek je dat,dat het verbouwen van groenten in de stad niet voldoende en op plekken ook niet veilig genoeg is om de bevolking te voeden en dat lijkt me erg logisch.Het educatieve deel is zeker een goede bijkomstigheid als ik in mijn nabijheid ontdek dat zelfs een dorpsbewoner niet weet hoe aardappels groeien.

 • agratax2

  Een ander positief punt kan zijn, dat verwaarloosde braak liggende terreinen het aanzien krijgen van een onderhouden stadsdeel. We moeten hierbij wel aanmerken dat veel braakterreinen in particuliere handen zijn en dus moeilijk toegankelijk voor enthousiaste buurtbewoners. Voor gemeente plantsoenen zou het een perfecte oplossing zijn om het onderhoud door de buurtbewoners te laten doen (kosten sparend). Stads landbouw / tuinbouw zou een kans kunnen zijn om verlaten industrie gebieden een beter aanzien te geven maar dan moet de eigenaar wel mee werken.

 • swart260

  Als ik het verhaal van deze stadsecoloog goed begrijp is de voedselveiligheid van producten van nabij de gehele randstad niet gegarandeerd, dus zal straks op alle producten niet het land van herkomst, maar de plaats van herkomst moeten worden vermeld.

 • alexandershof

  Het is een raar verhaal dat rond Rotterdam polders waar generaties word geboerd verdwijnen moeten .Leg een verbinding tussen die gebieden dat de omgeving 1 op 1 mede voor de voedselvoorziening van de stad kan zorgen .


 • Mels

  De mening van gebiedsontwikkelaars is niet gunstig voor de boerenstand.Die komen op de laatste plaats,deze lieden denken dat een stadsmensch en boer met klompen wil zien en een zakdoek om zijn nek,helaas voor deze kortzichtige zogenaamde gebiedsontwikkelaars,de boer van nu is ondernemer en voedselproducent dat zal de stadsmensch voor lief moeten nemen en dat kan deze alleen als die weet waar zijn voedsel vandaan komt dus betrek het gebied rondom de stad juist voor de landbouw,de burger verplaatst zich wel naar de recreatiegebieden met den automobiel.

 • dorineruter

  Stadslandbouwprojecten kunnen voor een wijk veel betekenen, als gaat om ontmoetingsplek van buurtbewoners, revitaliseren van een gebied, etcetera. Veel gemeenten benaderen het onderwerp ook vanuit die hoek. Niets mis mee, lijkt me. Het initiatief voor realisatie van stadslandbouw komt overigens vooral van onderop, maar het kan geen kwaad als gemeente te weten hoe je wilt reageren, in plaats van een eerste 'nee' als reflex.

  @agratax1, er zijn steeds meer particuliere grondeigenaars die stadslandbouw graag op hun lege grond zien, bijvoorbeeld om de boel netjes te houden in plaats van als stortplaats voor afval oid. Soms zelfs makkelijker om op particulier terrein iets van de grond te krijgen dan op gemeentelijk terrein, is mijn ervaring.

 • dorineruter

  Wat betreft dhr Kuypers over zware metalen in groenten: Ik meen me te herinneren dat het best mee valt met de opname van schadelijke stoffen door planten (?), maar dat bijvoorbeeld de ondernemers van UIT JE EIGEN STAD om mensen gerust te stellen werken met een extra laag schone grond. Ook daktuinen en veel andere stadslandbouw initiatieven voeren nieuwe grond aan om te telen.

  Tot slot vind ik de opmerking van dhr Kuypers over 'waarheid over voedselverbouw' toch weer een beetje kort door de bocht. Ons voedsel komt voor het gros niet uit sexy stadslandbouw bedrijven. De 'waarheid' ligt een eind verderop, in het ommeland van de stad of het echte platteland. Stadslandbouw bedrijven - zeker degenen die ook voedsel uit de regio verkopen of e.e.a. organiseren op hun locatie - kunnen wel een brug vormen naar die grootschaliger voedselproductie.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.