Home

Nieuws 263 x bekeken

Senatoren VS verzetten zich tegen Russische toetreding WTO

Washington – Acht Republikeinse senatoren in de VS verzetten zich tegen het intrekken van Koude Oorlog-wetgeving die Russische toetreding tot de WTO mogelijk maakt. Rusland moet van hen economisch beleid al voor toetreding liberaliseren, mensenrechten verbeteren en geen wapens verkopen aan het Syrische Assad-bewind. Volgens de voorzitter van het senaatscomité voor Financiën, de Democraat Max Baucus, hebben met name Amerikaanse boeren veel te verliezen wanneer Rusland toch niet kan toetreden tot de WTO.

Baucus presenteerde deze week wetgeving waar zowel Democraten als Republikeinen zich achter hebben geschaard. De wetgeving maakt een einde aan het Jackson-Vanik-amendement die in 1974 is ingevoerd. De wet stelt dat landen zonder volledige markteconomie nooit door de VS in de handel mogen worden bevoordeeld ten opzichte van landen met een volledige markteconomie. Rusland wordt door de VS niet geclassificeerd als volledige markteconomie en zou door toetreding handelsvoordelen met de VS genieten die niet zijn weggelegd voor de landen die nog buiten de WTO zijn.

De belangen voor boeren zijn groot. Als Rusland toetreedt, verlaagt het land gefaseerd het maximale importtarief voor zuivel bijvoorbeeld van 19,8 tot 14,9 procent terwijl het plafond voor graan daalt van 15,1 naar 10 procent. De heffingen op suiker worden met bijna 10 procent omlaag gebracht terwijl Rusland belooft het staatsgraanbedrijf United Grain Company en een leasebedrijf voor landbouwmachines te privatiseren. Vanaf 2020 vervalt het quotum op varkensvlees compleet en wordt een vlaktaks van 25 procent ingesteld.

Het Jackson-Vanik amendement was oorspronkelijk bedoeld als wraak tegenover de Sovjet-Unie, die van emigrerende joden eiste dat ze hun opleiding aan de staat terugbetaalden. De VS handhaafde de wetgeving toen China toetrad tot de WTO maar gaf het land een speciale positie.

Of registreer je om te kunnen reageren.