Home

Nieuws 1881 x bekeken laatste update:23 aug 2012

Reële beloning voor boeren in verkiezingsprogramma Christenunie

Den Haag – De Christenunie wil dat boeren een reële beloning krijgen voor hun producten, waarin de milieukosten zijn verrekend. Dat staat in het verkiezingsprogramma ‘Voor de verandering’ dat fractievoorzitter Arie Slob heeft gepresenteerd.

Christenunie wil ruimte bieden aan boeren en zet daarbij in op een sterke, duurzame en innovatieve land- en tuinbouw. “De Nederlandse land- en tuinbouw is toonaangevend in de wereld en levert een belangrijke bijdrage aan onze economie. Dat willen we graag zo houden”, staat in het verkiezingsprogramma. Een duurzaamheidsslag is hiervoor volgens de partij wel nodig. “Het is de uitdaging beter te gaan produceren met gebruikmaking van minder kunstmest en bestrijdingsmiddelen, op een energie-efficiënte wijze en met minder uitstoot van emissies.” De partij kijkt nadrukkelijk naar verdere regionalisering van de voedselproductie binnen Nederland en op de schaal van Noordwest-Europa.

Naast een reële beloning en een regionale en duurzame voedselproductie wil Christenunie de voedselveiligheid waarborgen met behoud van landschap, platteland, milieu en biodiversiteit. De aarde en het welzijn van het dier moeten gerespecteerd worden. Voor producten moet er een gelijk speelveld komen: ook importproducten moeten aan de eisen voldoen die aan regionale producten worden gesteld.

De partij is tegen het overhaast afschaffen van het dierrechtensysteem. “Een dergelijk systeem hebben we nodig zolang er geen evenwicht op de mestmarkt is bereikt.” Het Europese landbouwbeleid moet meer gericht zijn op verduurzaming van de landbouw, voedselzekerheid en rechtvaardige handel.

Christenunie wil natuur voortaan onderbrengen bij nieuw te vormen ministerie van de leefomgeving. Hierin wordt natuur, volkshuisvesting, infrastructuur en milieu samengevoegd, waarmee het ministerie voor Economische Zaken, Landbouw en Innovatie een nog zakelijkere insteek krijgt, gericht op ondernemers en innovatie worden.

De verkiezingslijst van de Christenunie werd vorige week bekend gemaakt. Landbouwwoordvoerder Esmé Wiegman staat hier niet op. Zij kondigde eerder haar vertrek aan uit de Kamer. TV-presentator Herman Wegter (plaats 7) lijkt haar opvolger te worden, omdat hij speciale interesse voor duurzaamheid en voedselproductie heeft. Christenunie heeft nu vijf zetels in de Tweede Kamer.

Of registreer je om te kunnen reageren.