Home

Nieuws 1421 x bekeken 14 reactieslaatste update:23 aug 2012

PvdA wil Europese landbouwsubsides verminderen

Den Haag - De PvdA wil de Europese landbouwsubsidies fors verminderen. Dat staat in het verkiezingsprogramma dat de partij donderdag presenteerde.

De partij wil de subsidies alleen nog inzetten voor groendiensten, zoals landschapsbeheer en natuurbescherming. "Oude inkomens- en exportsubsidies en genereuze opkoopregelingen moeten plaatsmaken voor Europees beleid dat is gericht op versterking van het platteland en verduurzaming van landbouw."

PvdA vindt dat de voedselproductie duurzamer moet. "Ecologie en economie moeten op het platteland hand in hand gaan." De partij pleit voor eisen voor dierenwelzijn, grondgebondenheid, milieu, gezondheidseffecten voor mensen en omvang.

PvdA zet haar beleid voor verbetering van dierenwelzijn in op samenwerking in de keten en met maatschappelijke organisaties. De partij van partijleider Diederik Samsom wil Nederland koploper laten worden als het gaat om dierenwelzijn. "We maken een einde aan de verkoop en handel in plofkippen in Nederland", staat in het verkiezingsprogramma. PvdA is voor een verbod op preventief gebruik van antibiotica.

De PvdA wil de SDE-regeling afbouwen en vervangen door een verplicht aandeel hernieuwbare energie. De huidige subsidieregeling voor duurzame energie leidt volgens de partij niet tot investeringszekerheid. Een verplicht aandeel hernieuwbare energie wel. PvdA pleit ook voor een bijmengplicht van groen gas.

PvdA vindt dat iedereen toegang moet hebben tot natuur. De Ecologische Hoofdstructuur (EHS) moet worden afgemaakt. Ook moet natuur beter benut worden bij verbetering van de waterveiligheid.

Laatste reacties

 • agratax2

  Samsom heeft veel natuur ambitie. hij zegt niet hoe hij het wil bekostigen. Geen plofkip meer betekent de eerste aanslag op het milieu. Minder of andere steun voor de landbouw vermindert vast en zeker niet het ambtenaren leger en zal dan ook nauwelijks opleveren voor de schatkist, het zal de landbouw wel weer veel inkomsten gaan kosten. Ik begrijp niet waarom hij Nederland koploper wil maken op allerlei agrarische fronten. Zeiden oude boeren niet 'De eerste generatie gaat kapot, de tweede overleeft niet en de derde dat zijn wij zijn want dan is het land klaar'.
  We kunnen ook zeggen 'De eersten zijn de laatsten en de laatsten zullen de eersten zijn'. Dit kan ook Nederland overkomen als Samsom zijn idealen mag doordrukken.

 • Mozes

  Hoe wordt dit alles betaald? Zowel nationaal als op de boerderij.

  Wanneer is gas groen? Als je maïs gaat telen voor een vergistingsinstallatie stop je er net zoveel fossiele energie in dan er aan groene energie weer uit komt.

  Wat is preventieve antibiotica? Droogzetters gebruik je toch om een koe te genezen van een subklinische uierontsteking? Dan zijn droogzetters niet preventief maar curatief.

  Al met al een mooi verhaal voor een naïeve achterban.

 • jan1966

  Nog meer bezuinigen op de landbouw, ach dat kan ook makkelijk de tandeloze, politiek correcte LTO heeft zich ook al weer zonder slag of stoot neergelegd bij de afschaffing van de rode diesel. Voor de PvdA is de landbouw een eenvoudige prooi met zulke slappe belangenbehartigers aan het roer

 • Mels

  Bla bla Samson Bla bladie bla die bla,weet iedereen dat het tijd is om de lammeren te spenen,Den Diederikje is zijn mamma kwijt,wat een stom gewouwel van de Poep van de Apen.Dat noemt zich sociaal,enkel dat roepen wat scoort is eenvoudig maar inhoud geven aan ideeen is nog nooit aanwezig geweest bij de partij van het weggeven of partij van het ophalen bij die die er hard voor werken.

 • hietkamp

  Dit is echt een praatje voor de verkiezingen weer, dierenwelzijn gebruiken om bij de consument in goed dag ligt te kom. Terwijl het dierenwelzijn in nederland al vna hoog nieveau is denk ik. Dus dan zijn wij toch al kop loper en is het een inkoppertje voor meneer Samson. Wij moeten eens aan zijn centen komen, moet je hem dan horen. plus dit zou beteken dat eten dan duurder wordt voor consument. Dus ja wie hou je voor de gek. De landbouw kan niet met minder toen, diesel olie voordeel gaat al weg dan ook nog minder inkomen dat zou de genade klap zijn

 • farmer135

  de meeste consumenten kiezen toch voor goedkope producten uit het buitenland....

 • agratax2

  @Hietkamp jij weet dat dit een reclame praatje is, helaas zijn socialistische vriendjes en de milieu angsthazen gaan er van uit, dat hij doet wat hij zegt na de verkiezingswinst. Maak de borst maar nat als Links de winst krijgt. @Meis. Je moet wel bedenken dat socialistisch iets anders is dan sociaal. Ware dit niet zo geweest, dan was het met Oost Europa na 1945 anders gelopen.

 • poldes

  Volgens mij hebben de aanhangers van Sampson in Nederland en Europa een gemeenschpelijk doel voor ogen;zij willen de gewone man op het platteland houden.
  Het platteland is niet alleen voor geindustraliseerden zetboeren.

 • wzandbergen1

  Hoe denkt de PvdA over haar eigen subsidie van 800.000...............Gaat de PvdA het goede voorbeeld geven om geen subsidies meer aan te nemen?

 • agratax2

  Poldes. Door afschaffen inkomenssteun uit Brussel en open grenzen zal er geen boer overblijven op het platteland, omdat we in Nederland nu eenmaal duurder zijn dan in bv. Brazilië. Nee de PvdA wil goedkoop eten in de winkels (zekerheid maakt ze niet uit) en wil het platteland voor iedereen maar vooral voor de dieren, de bossen en de windmolens. Wie dit hele feestje moet betalen maakt de heer Samsom helaas niets uit. Hij ziet mensen met een vermogen van 125.000 Euro reeds als erg vermogend en zij moeten dan ook extra belasting betalen. Iedere oudere PvdA er met een eigen huis (appeltje voor de dorst) heeft al meer aan vermogen. Over boeren hoeven al helemaal niet te praten, zij moeten onder de PvdA meer belasting gaan betalen dan ze als belastbaar inkomen hebben.

 • jan10

  Volgens mij is de plofkip waar Samson het over heeft het meest duurzaamste stukje vlees wat er bestaat.

 • Peerke1

  Als wij boeren onze echte kosten kunnen doorrekenen een prima idee. Grond, de gebouwen , machines,onregelmatige werk tijden,weekend ,savondts en snachts. Administratie kosten en de risico factor, groen label en wat de heren in den Haag allemaal niet bedacht hebben.

 • John*

  Als het aan mij ligt mogen alle subsidies eraf, dan wel in heel europa!. Binnen 10 jaar betaald de burger dan het dubbele voor onze producten en hebben wij een dikke boterham. Landbouwsubsidies zijn er voor de burger en niet voor de boer. Landbouwsubsidies is een verzekering voor voldoende voedsel van goede kwaliteit.

 • ronaldhuberts

  @John, zodra de subsidies eraf gaan en de echte prijs moet worden betaald zal de markt overspoeld worden met oost-europees (of nog verder weg geteelde) producten. De consument snapt niet waar haar product vandaan komt, noch wat het verschil is in kwaliteit en veiligheid tussen Oekraine en Nederland.

  Subsidies weg, betekend een nekschot voor veel agrarische bedrijven in Nederland, de subsidie is voor de veiligheid van de consument en overleving van de producent.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.