Home

Nieuws 216 x bekeken

Proef met werknemers zonder tewerkstellingsvergunning

Den Haag -Werkenmers in de kennisindustrie van buiten de Europese Unie hoeven geen tewerkstellingsvergunning meer aan te vragen.

In een pilot van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wordt het mogelijk om de komende twee jaar bepaalde werknemers van buiten de EU in dienst te nemen zonder tewerkstellingsvergunning. Voorwaarde is wel dat de nieuwe werknemers geen Nederlandse werknemers verdringen.

De versoepeling geldt voor de de technologische industrie en alleen voor bedrijven met een jaaromzet van minimaal 50 miljoen euro en orders van meer dan 5 miljoen euro.

Vooral deze grote bedrijven ondervinden problemen met de huidige regelgeving. Bedrijven die technische installaties hebben verkocht aan buitenlandse bedrijven moeten voor de medewerkers die moeten leren werken met de apparatuur een tewerkstellingsvergunning aanvragen. Dat is in deze pilot niet nodig.

Minister Henk Kamp van Sociale Zaken werkt al geruime tijd aan het terugdringen van het aantal tewerkstellingsvergunningen. Hierdoor mogen in de tuinbouw geen tewerkstellingsvergunningen meer worden verstrekt aan Bulgaren en Roemenen. De arbeid moet worden uitgevoerd met Nederlandse of Europese werknemers.

In de land- en tuinbouw werden tot en met maart 57 aanvragen van werkgevers voor het inzettenvan Roemeense en Bulgaarse arbeiders. In de eerste maanden van 2011 waren dat er ongeveer 768, in 2010 569. De arbeidsplaatsen worden veel met Poolse werknemers ingevuld, voor wie geen tewerkstellingsvergunningen nodig zijn.

De aangevraagde tewerkstellingsvergunningen zijn vooral voor werk waar speciale kennis voor nodig is, bijvoorbeeld in de boomkwekerij.

Of registreer je om te kunnen reageren.