Home

Nieuws 685 x bekeken 3 reactieslaatste update:23 aug 2012

Partij voor de Dieren: veestapel reduceren met 70 procent

Den Haag - De Partij voor de Dieren wil tijdens de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september een verkiezingsopstand tegen het huidige gebrek aan mededogen en duurzaamheid. Dat zei lijsttrekker Marianne Thieme bij de presentatie van het concept-verkiezingsprogramma van de partij, 'Hou vast aan je idealen.'

PvdD wil de veestapel met 70 procent inkrimpen om ruimte te maken voor mens, dier en milieu. De partij wil uitloop verplichten en de transportafstand beperken tot maximaal twee uur.

De partij keert zich in haar verkiezingsprogramma fel tegen de huidige economische maatschappij.  De partij wil vooral bezuinigingen op regelingen waar de land- en tuinbouw gebruik van maakt: afschafffen van de landbouwvrijstelling, rode diesel, afschaffen van belastingkortingen voor producenten en groot-verbruikers van fossiele energie. Daarnaast wil de partij de milieubelastingen verhogen, het btw-tarief voor vlees, vis, eieren, zuivel en sierteelt verhogen en daarnaast nog een extra vleestaks invoeren.

"Voedsel wordt ten onrechte gezien als wegwerpproduct door alle subsidies die erop worden gegeven", zegt Esther Ouwehand, tweede op de lijst. De PvdD wil de landbouw verduurzamen en meer gericht op lokale productie. "We willen dat boeren een betere prijs voor hun product krijgen en dat de keten robuuster wordt. Boeren moeten af van deze doodlopende weg. Het water staat de boeren aan de lippen, ook al heeft de boerenlobby het al jaren voor het zeggen", zegt Ouwehand.

Kritiek van het CDA dat de consument alleen kiest voor het goedkoopste product, vindt Ouwehand onterecht. "Daar moet je in investeren. Mensen willen niet meer betalen voor platgespoten groenten en plofkippen. Maar wel voor duurzaam en kwalitatief goed voedsel. Daar moet je in investeren." Ook internationaal moet Nederland hier meer aan doen door voorop te lopen en maatregelen die er zijn, bijvoorbeeld met heffingen voor kwalitatief minder goede producten, ook benutten.

Thieme zegt dat de partij een kiezerspotentieel heeft tussen de twaalf en veertien zetels. "Daar willen we zoveel mogelijk van binnen halen", aldus de lijsttrekker. Ze claimt de enige echte groene partij te zijn in de politieke arena. Andere partijen lijken volgens Thieme allemaal op D66, die zeggen voor vergroening te zijn, maar dit allemaal willen realiseren door in dezelfde denkrichting te blijven denken. "Einstein zei al dat je problemen niet kunt oplossen vanuit dezelfde denkrichting als waarin de problemen ontstaan zijn."

De Partij voor de Dieren wil vooral inspirerend en richtinggevend zijn. "Daar zijn we de laatste jaren goed in geslaagd", vindt Thieme. Als de partij eventueel wordt benaderd voor een coalitievorming sluit Thieme gesprekken hierover niet bij voorbaat uit, maar toezeggingen over concessies doet ze ook niet.

Laatste reacties

  • jonge boer, Wvl

    amai, sjongejonge, dit kan alleen in nederland.. leve België :)

  • BetterCows

    Een nieuwe crises in aantocht als ze haar idealen uitvoerd . Eerst de Eurobanken en dan de Voedselbanken. Daarna opstand?

  • politiek

    Welke politieke partij zal de meeste agrarische gezinsbedrijven intact houden en zorgen dat ze toekomst hebben ??. Volgens mij zonder meer NIET het CDA en VVD , waar de agrarische sector veel van de huidige ellende aan te danken heeft, en waar ze mee ingestemd hebben. Maar uiteraard hoor ik graag het weerwoord wie nu eigenlijk echt voor de sector opkomt. ( gezinsbedrijven dus , die acceptatie hebben in de maatschappij) Ligt de toekomst van agrarisch Nederland bij de vergroting in omvang van de bederijven, of moet men eens kritisch kijken naar wat men presteerd. Landbouw is immers geen chemisch proces van een berekening van/met grondstoffen met aantallen en een chemisch combiwasser erbij voor reducering van amoniak ( CO2) en geur waar de RABO bank zijn economische mening over geeft vergelijkbaar als bij de industrie. Ook welzijn dieren , voedselveiligheid, zijn mijn inziens terechte aandachtspunten voor agrarisch Nederland. Als men toekomst wil hebben en koploper wil blijven in de wereld, zoals enkele jaren geleden, moet je keuzes maken..... Gelukkig kan je kiezen.......

Of registreer je om te kunnen reageren.