Home

Nieuws 726 x bekeken

Nederlanders eten minder vlees

Den Haag – Bijna 20 procent van de Nederlanders eet weinig tot geen vlees bij de hoofdmaaltijd, waarvan een kwart uit vegetariërs en veganisten bestaat. Nog eens twee op de vijf eet niet meer dan vier dagen in de week vlees. Dat blijkt uit een enquête van het landbouweconomisch instituut LEI, onderdeel van Wageningen UR.

De cijfers brengen volgens de onderzoekers een verschuiving in het consumptiepatroon aan het licht die nog maar weinig aandacht krijgt van overheden in Europa. De onderzoekers stellen vast dat 'vleesminderen' in Nederland verre van een marginaal verschijnsel meer is. Van de bevolking eet 20 procent dagelijks vlees bij de hoofdmaaltijd.

Het aantal mensen dat minimaal een dag vleesloos eten vormen nu 77 procent van het totaal, wat ruim meer is dan het percentage van 69 procent die twee jaar geleden werd opgetekend. Opvallend is dat maar 13 procent zichzelf omschrijft als vleesminderaar. Onderzoekers vonden ook geen helder verband tussen betrokkenheid bij dierenwelzijn en het minder eten van vlees.

Praktische overwegingen als financiën, smaak of gezondheid spelen mogelijk een net zo grote rol bij de vermindering van vleesconsumptie als veranderende morele overtuigingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.