Home

Nieuws 1143 x bekeken

Nederland wil geen inkomensstabilisatiefonds in GLB

Den Haag - Het ministerie van landbouw ziet niks in een inkomensstabilisatiefonds in het Europese Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Dat schrijft staatssecretaris Henk Bleker van landbouw in een brief aan de Tweede Kamer, naar aanleiding van de Europese Landbouwraad in juli.

Tijdens de landbouwraad zal gesproken worden over risicobeheer in het GLB. Het landbouwbeleid biedt via de Tweede Pijler mogelijkheden voor premiesubsidies voor verzekeringen en financiële bijdrages voor onderlinge waarborgfondsen. Daar is Nederland wel voorstander van. "Het kabinet hecht aan een deugdelijk systeem van risicobeheer voor agrarische ondernemers om risicobeheerinstrumenten tijdelijk en degressief te kunnen faciliteren en optimaliseren", schrijft Bleker. Hij vindt dat de eindverantwoordelijkheid voor risicobeheer uiteindelijk bij de landbouwer zelf ligt.

Een inkomensstabiliteitsfonds verstoort volgens Bleker het gelijke speelveld. Bovendien kan het heel veel geld gaan kosten en is het lastig om een eenduidige agrarisch inkomen vast te stellen.

Of registreer je om te kunnen reageren.