Home

Nieuws 1354 x bekeken 1 reactie

NVWA en Trust Feed hernieuwen samenwerking

Den Haag - Trust Feed en de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) sluiten een nieuw samenwerkingsconvenant. Dat heeft Trust Feed bekend gemaakt. Het convenant wordt vrijdag ondertekend door plaatsvervangend inspecteur Henk de Groot van de NVWA en voorzitter Johan Schuttert van Stichting Trust Feed tijdens de bestuursvergadering van Trust Feed.

Trust Feed is de organisatie die namens 67 aangesloten mengvoerfabrikanten de veiligheid van de geleverde grondstoffen controleert en beheerst.

In 2005 sloten TrusQ en de toenmalige VWA al een samenwerkingsovereenkomst. Bij TrusQ waren zes grote mengvoerbedrijven aangesloten (Hendrix, Agrifirm, De Heus, Forfarmers, Rijnvallei en Cehave).  De samenwerking destijds behelsde toegang van de VWA tot de TrusQ-database en afspraken over informatieuitwisseling bij incidenten en crises. Ook ging de VWA bij de TrusQ-bedrijven meer werken op basis van toezicht op controle. TrusQ is vorig jaar samen met de concurrerende organisatie Safe Feed, waar zo ongeveer de rest van de mengvoersector bij was aangesloten, opgegaan in Trust Feed.

Volgens directeur Francine Van Rossem van Trust Feed heeft de NVWA het afgelopen jaar op praktisch dezelfde manier gewerkt met alle aangesloten bedrijven als voorheen met de zes TrusQ-bedrijven. "Wat nu gebeurt is een formele vastlegging van de al bestaande manier van werken", aldus Van Rossem.

Van Rossem is zeer tevreden over de manier waarop NVWA en Trust Feed samenwerken. "Het werkt echt. De NVWA schenkt vertrouwen in geval van incidenten en laat de verantwoordelijkheid ook bij de bedrijven. Er wordt samen opgetrokken bij het inschatten van risico's. Er is sprake van een goede uitwisseling van de expertinschattingen van de NVWA en instituten als het Rikilt en de praktijkervaringen van de veevoerbedrijven."

Eén reactie

  • politiek

    Verantwoordelijkheden over voedselveiligheid dienen strikt gescheiden te blijven. Een paar jaar geleden werden verantwoordelijkheden inzake controle en handhaving daarom juist meer weggelegd bij de overheid en ik begrijp nu dat ze via de achterdeur weer willen gaan samenwerken. Je kunt nooit samen optrekken in dit soort verantwoordelijkheden is gebleken in het verleden. Dat TrusQ samengaat met Safe Feed is nog te begrijen omdat beiden gebonden zijn aan de privaatrechtelijke verantwoording die bij de voederfabrieken liggen.
    Het slim mengen -sluw scheiden en het creatief omgaan met eisen, voorschriften en definities blijken regelmatig voor te komen. Het heeft zelfs een structureel karakter en ook de bestuurlijke integriteit wordt ernstig in twijfel getrokken , blijkt uit onderzoek. Valsheid in geschrifte en fraude zijn ook meer regel als uitzondering. In die gedaante heeft de overheid te maken met economische aspecten die in strijd zijn met milieu en volksgezondheid aspecten. Gaat de overheid nu dus samenwerken met de veevoedersector dan gaat men over tot het bewust gedogen van faciliteiten en milieudelicten. De laksheid betreft met name de controle- en handhavingstaak die niet voldoende wordt uitgevoerd. Overigens is het Rikilt ook niet altijd bevoegd onderzoekingen te doen inzake voedselveiligheid is gebleken.

Of registreer je om te kunnen reageren.