Home

Nieuws 394 x bekeken 1 reactie

'Landbouw hield info over Q-koorts achter'

Den Haag - Het ministerie van Landbouw wist al een jaar voordat melkgeitenbedrijven werden geruimd dat veel van die bedrijven besmet waren met Q-koorts. Dat meldde het tv-programma Nieuwsuur woensdag.

 

De toenmalige ministers Ab Klink (Volksgezondheid) en Gerda Verburg (Landbouw) hebben steeds gezegd dat pas in eind 2009 een gevalideerde tetst beschikbaar was. Pas daarna werd er tot ruiming besloten. In werkelijkheid liet het ministerie al in 2008 tests doen, waaruit bijna 100 besmettingen bleken. Die tests waren niet gevalideerd, maar dat was volgens deskundigen ook niet nodig, aldus Nieuwsuur.

In totaal zijn 25 mensen overleden die aan Q-koorts leden.

Een woordvoerder van het ministerie spreekt de beschuldigingen tegen. De eerdere tests waren nog in ontwikkeling en dus niet betrouwbaar, zegt hij. Ze konden niet dienen als basis voor het besluit om bedrijven te laten ruimen.

Volgens de woordvoerder zijn de makers van Nieuwsuur niet ingegaan op een uitnodiging van het departement voor een achtergrondgesprek over de materie. De programmamakers van Nieuwsuur laten weten dat ze de reactie die het ministerie per e-mail heeft gegeven op hun beschuldigingen in de uitzending hebben verwerkt.

Tweede Kamerlid Henk van Gerven van de SP wil donderdag een debat aanvragen naar aanleiding van de uitzending van Nieuwsuur. Hij verwijt het ministerie van Landbouw nalatigheid en noemt het achterhouden van informatie onverantwoord. Van Gerven wil dat er een fonds komt om de slachtoffers van de Q-koorts schadeloos te stellen.

Eén reactie

  • politiek

    Gebruiken van testen die niet gevalieerd zijn is de overheid niet vreemd aan. Dit doet men ook als het over hormonen in vlees gaat. Het geeft inderdaad wat meer bewegingsvrijheid van de overheid omdat je , je juridisch kan beroepen op die niet gevalieerde testen. Ontneemt je dat van je verantwoording als overheid naar de volksgezondheid vraag ik me af. Helaas hebben de slachtoffers Q-koorts die bewegingsvrijheid niet meer. Die zijn inmiddels begraven.

Of registreer je om te kunnen reageren.