Home

Nieuws 3053 x bekeken

LTO positief over mestwet

Den Haag – LTO Nederland reageert positief op de mestwet zoals die naar de Tweede Kamer is gestuurd. LTO spreekt van een doorbraak in dit al 25 jaar voortslepende dossier.

“De weg is nu vrij om van Nederlandse mest een waardevolle grondstof te maken, die kunstmest kan vervangen, energie levert en organische stof aanvoert voor onze bodem. Mest zal straks een onmisbare schakel zijn in de kringloop van onze groene economie,” aldus LTO-bestuurder Hans Huijbers.

In de mestwet komt dat in 2013  5 miljoen kilo fosfaat verwerkt moet worden. Bij veehouders in regio Zuid gaat het om 10 procent van het mineralenoverschot, in regio Oost 5 procent.

“Om de verplichte mestverwerking voor 2013 te realiseren moet er nog wel geïnvesteerd worden in mestverwerking, maar er staan tientallen projecten in de steigers. De verwachtingen zijn dat het wel haalbaar is”, zegt mineralenspecialist Peter Brouwers van LTO Nederland.

LTO is tevreden over de wetgeving. Het is volgens Brouwers de enige route om te komen tot een verdere verduurzaming van de veehouderij en het mineralengebruik. Het geeft een mogelijkheid om het fosfaat uit de dierlijke mest te gaan verwaarden.  “De vrijblijvendheid die in het beleid zat, is hiermee doorbroken”, zegt Brouwers. De verantwoordelijkheid moet nu collectief worden genomen.

LTO wijst erop dat de financiële consequenties van de mestwetgeving nadrukkelijk aan de orde zijn. De investeringen moeten leiden tot evenwicht op de mestmarkt en het afschaffen van de dierrechten in de intensieve veehouderij, net als het voorkomen van het invoeren van dierrechten in de melkveehouderij. De verwachting is dat de kosten voor mestverwerking zullen dalen als er meer mogelijkheden zijn.

De organisatie heeft samen met varkenshoudersorganisatie NVV en loonwekersorganisatie Cumela bijdragen aan de ontwikkeling van de mestwet. De wet wordt dinsdag in de Tweede Kamer besproken.

Of registreer je om te kunnen reageren.