Home

Nieuws 408 x bekeken

LTO: aantal is niet bepalend

Den Haag - LTO Nederland vindt dat staatssecretaris Bleker de verkeerde weg kiest als hij de discussie over de omvang van veehouderijen wil beslechten met normen voor het aantal dieren. De bedrijfsomvang moet worden bepaald door voorwaarden voor onder meer volksgezondheid, dierenwelzijn, milieu en duurzaamheid, zegt portefeuillehouder Siemjan Schenk van LTO Nederland.

Schenk vindt dat de bedrijfsomvang niet in Den Haag moet worden beperkt, maar op lokaal niveau. "Ik heb liever dat mijn buurman de omvang van mijn bedrijf goedkeurt, dan dat Den Haag dat doet", zegt Schenk.

De LTO-voorman is best bereid om samen met de gemeenten en provincies te overleggen over randvoorwaarden, zoals staatssecretaris Bleker voorstelt. "Maar als de staatssecretaris via een landelijke regeling normen gaat stellen op de omvang van bedrijven, zijn we op de verkeerde weg." Schenk benadrukt dat LTO Nederland ook niet voor een ongebreidelde groei van bedrijven is. "Maar als het gaat om de vraag wat wel kan en wat niet, dan zijn gemeenten en provincies aan zet, niet de rijksoverheid."

Milieudefensie zegt in een reactie op de brief van Bleker dat de aantallen die Bleker noemt voor maximale omvang van bedrijven veel te hoog zijn. 500 melkkoeien, 10.000 vleesvarkens en 240.000 vleeskuikens is hoger dan de aantallen die onderzoeksinstituut Alterra (Wageningen UR) eerder noemde. Klaas Breunissen van Milieudefensie zegt dat Bleker door de aantallen de weg open zet voor enorme schaalvergroting. Milieudefensie ziet niets in een afspraak tussen provincies, gemeenten en LTO Nederland. Miliedefensie vreest dat zo'n afspraak te vrijblijvend is.

Of registreer je om te kunnen reageren.