Home

Nieuws 304 x bekeken

LTO Noord: kavelruil noodzakelijk voor Friesland

Zwolle - Belangenorganisatie LTO Noord vindt kavelruil belangrijk voor de verbetering van de landbouwstructuur in de provincie Friesland. De provincie keert in de nota Natuur en Landelijk Gebied juist kavelruil de rug toe uit financiële overwegingen. LTO Noord laakt bovendien het faunabeleid van de provincie, die onder meer het open eind in de schaderegeling wil opheffen.

LTO Noord beargumenteert dat een gezonde landbouwstructuur waarbij boeren hun percelen dicht bij elkaar hebben de bedrijven en dus uiteindelijk de regio en overheid geld opleveren. Hoe de plannen in de nota überhaupt gefinancierd worden, is volgens de organisatie onduidelijk. Een belangrijk deel moet komen uit de verkoop van gronden die niet meer zullen worden omgezet in natuur. Het proces is in handen van een landelijke commissie die eind 2012 een uitspraak doet.

LTO Noord vindt het tevens onbegrijpelijk dat de provincie nog geen middelen heeft aangewezen voor de tegemoetkoming van faunaschade. “Friese boeren nemen volgens de organisatie 20 procent van het agrarische natuurbeheer voor hun rekening maar worden geconfronteerd met 40 procent van de nationale ganzenschade”, aldus Geart Kooistra, voorzitter van LTO Noord provincie Friesland. “Voorstellen van de provincie om het open eind in de schaderegeling op te hebben (-), zijn voor ons onverteerbaar.”

Of registreer je om te kunnen reageren.