Home

Nieuws 475 x bekeken

Kleine herkauwerspest Congo op grote schaal

Kinshasa – In Congo is op grote schaal kleine herkauwerspest (PPR) uitgebroken. Het land heeft volgens de Wereldvoedselorganisatie FAO daarom dringend noodhulp nodig en doet daarvoor een beroep bij leden van de VN. De ziekte bedreigt niet alleen de voedselzekerheid in Congo, maar kan ook overslaan naar andere landen in het zuiden van Afrika waar de ziekte nooit voorkwam.

De ziekte werd voor het eerst in de Congo gevonden in 2008, en heerst ook in Congo-Brazzaville, Kenia, Tanzania en Gabon. Volgens de Congolese overheid zijn tienduizenden geiten besmet met PPR terwijl al 75.000 dieren aan de ziekte zijn gestorven. Volgens de overheid lopen een miljoen geiten en 600.000 schapen het risico PPR op te lopen. De dieren worden volgens de FAO doorgaans gehouden door de armste boeren, die de minste veerkracht hebben bij verlies van dieren.

“Dit is de meest ernstige vee-epidemie in het land in meer dan tien jaar”, aldus FAO-vertegenwoordiger in Congo Ndiaga Gueye. “We zien dat in reactie op de bedreiging (-) boeren hun dieren weghalen bij geïnfecteerde dorpen en brengen naar een plaats waar de ziekte nog niet is vastgesteld, waardoor het virus ook terecht is gekomen bij gezonde kuddes.

De FAO wil 500.000 schapen en geiten in nu nog gezonde gebieden vaccineren en programma’s opzetten die de beweging van dieren door het land beperken. Tevens wil de FAO via dorpsbijeenkomsten en plattelandsradio informatie voor boeren verstrekken, zodat ze het risico dat hun kudde PPR oploopt kunnen beperken. Tenslotte wil de FAO veterinaire artsen opleiden.

Of registreer je om te kunnen reageren.