Home

Nieuws 506 x bekeken

Gasunie stelt industrieterreinen open voor bijen

Wageningen – Gasunie en Wageningen Universiteit onderzoeken of industrieterreinen kunnen dienen als leefgebied voor bijen. Op terreinen van de gasmaatschappij wordt een bloemenmengsel ingezaaid dat een goede voedingsbodem biedt voor diverse soorten bijen. Gasunie zegt mee te werken vanwege ‘het grote economische, agrarische en dus ook maatschappelijke belang van bijen.’

Bijen vertegenwoordigen een economische waarde van 1,1 miljard euro. Het aantal leefgebieden van bijen slinkt echter en de mysterieuze bijensterfte decimeert het aantal bijenvolken wereldwijd. Wageningse onderzoekers willen kijken of economische gebieden, dus in dit geval industrieterreinen, met betrekkelijk kleine aanpassingen ook ecologische functies kunnen uitoefenen. In het onderzoek wordt ook gekeken naar aanpassingen ten behoeve van bijen in stedelijke gebieden.

“Gasunie is een bedrijf dat oog heeft voor wat er in de samenleving speelt”, aldus topman Paul van Gelder van de Gasunie. “Onze leidingen en installaties liggen door heel Nederland verspreid en we passen deze zo goed mogelijk in het landschap in. Juist daarom lenen de Gasunie-locaties zich uitstekend voor dit soort onderzoek.”

Of registreer je om te kunnen reageren.