Home

Nieuws 355 x bekeken

Fonterra pleit voor TAF

Auckland – Fonterra kan zijn eigen lot niet langer bepalen wanneer leden niet akkoord gaan met Trading Among Farmers (TAF), een nieuwe financieringsstructuur. Dat heeft algemeen directeur Theo Spierings gezegd.

Veel boeren zijn volgens Spierings begrijpelijkerwijze kritisch over de TAF. De TAF verzorgt een gesloten markt waarbij leden van Fonterra elkaar aandelen kunnen verkopen om zo te kunnen voldoen aan coöperatieve verplichtingen. Tegelijk wordt een aandeelhoudersfonds opgericht, waarbij leden hun economische rechten op hun aandelen (zoals dividend) kunnen onderbrengen in een fonds. De fondsbeheerder verkoopt de rechten vervolgens als beleggingsproduct aan investeerders buiten de coöperatie.

De structuur is volgens Spierings nodig omdat de coöperatie voortdurend het gevaar loopt dat leden de coöperatie verlaten en hun aandelen ten gelde maken. Hierdoor verlaat kapitaal de coöperatie.

Fonterra kan niet als een beursgenoteerd bedrijf voor groei geld ophalen door de uitgifte van aandelen en wil geld op de balans houden. Op dit moment moet elk boerenlid van Fonterra een aandeel per geleverde kg “milksolid” bezitten. Als in een jaar een lid meer levert, moet deze aandelen bijkopen, al zijn de regels hiervoor recent verzacht. In een jaar met een lagere productie door bijvoorbeeld droogte leveren boeren aandelen in. In 2007/2008 moest Fonterra hiervoor bijna 600 miljoen euro uittrekken.

Spierings zegt dat TAF uiteindelijk zelfs de coöperatieve kapitaalsstructuur verdedigt en ervoor zorgt dat Fonterra voor 100 procent eigendom blijft van boeren.

Spierings waarschuwt dat wanneer de TAF niet wordt aangenomen niet kan worden teruggekeerd naar de status quo. Zonder TAF en dus een vaste balans kan Fonterra volgens Spierings een aantal projecten gericht op meer export niet langer uitvoeren. De aandelenraad van Fonterra ging al akkoord met de TAF, wat de voorzitter van de raad Simon Couper noopte tot aftreden. Volgens Couper loopt Fonterra het risico door de TAF haar coöperatieve kracht te verliezen door een juridische wirwar. De ruim 10.000 leden stemmen op 25 juni en sommige prominente leden tonen zich kritisch in de pers. Een meerderheid van minimaal 75 procent moet voor de plannen stemmen.

Of registreer je om te kunnen reageren.