Home

Nieuws 587 x bekeken 2 reacties

Faunafonds keert 40 procent meer uit

Den Haag - De schade die ganzen en andere soorten toebrengen aan landbouwgronden blijft toenemen. Het Faunafonds keerde vorig jaar ruim 12 miljoen euro uit, een stijging van bijna 40 procent ten opzichte van 2010.

Dat blijkt uit het jaarverslag van de organisatie, dat staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De toename is vooral te wijten aan de hogere prijzen in de sector, met name die van droge stof voor gras. Daarnaast steeg het aantal aanvragen voor een tegemoetkoming van 5.829 naar 6.222.

Vooral overwinterende ganzen zorgden het afgelopen jaar voor veel overlast; de schade die zij veroorzaakten steeg met 3,6 miljoen euro. Overzomerende ganzen kostten in ruim 350.000 euro extra. Het uitgekeerde bedrag voor schade aan afrijpend fruit door vogels is gedaald. Dit komt vooral door een daling van de fruitprijzen.

Verder valt op dat de schade die wilde zwijnen hebben toegebracht, met zo'n 35.000 euro is gestegen tot ruim 190.000 euro. Ook edelherten zaten behoorlijk dwars, met name op maispercelen.

Laatste reacties

 • zanden

  De meeste schade wordt dus veroorzaakt door ganzen. Die ganzen komen af op het raaigras waarmee de melkveehouders hun weilanden veranderd hebben. Het is natuurlijk nogal dom om ganzen te verwijten dat ze op een lekker hapje afkomen. Het is natuurlijk nog dommer om de schuld van problemen niet te zoeken waar die eigenlijk ligt, namelijk bij de melkveehouders.

 • J@gertje

  @Zanden,
  Nog dommer is het om te blijven ontkennen dat de ganzenpopulatie ieder jaar hand over hand toeneemt, waardoor ook de schade steeds verder toe zal nemen.
  De oorzaak hiervan ligt niet bij de boeren maar is het gevolg van het inmiddels al jarenlang gevolgde ganzenwanbeleid hier in Nederland.
  Ganzen veroozaken bovendien niet alleen schade op grasland maar vernielen minstens net zoveel wintergraan en andere akkerbouwgewassen.
  Iedereen die zijn ogen gebruikt kan zien dat er op steeds meer plaatsen steeds meer ganzen verschijnen.

  Groet,
  J@gertje

Of registreer je om te kunnen reageren.