Home

Nieuws 301 x bekeken

EU-landen willen minder strakke regels plattelandsbudget

Luxemburg - Een meerderheid van de Europese lidstaten lijkt voorstander om een deel van het Europese budget voor plattelandsontwikkeling te reserveren voor investeringen op het gebied van milieu, biodiversiteit en klimaat. Dat blijkt tijdens de Europese raad van landbouwministers in Luxemburg.

Het voorstel van Eurocommissaris Dacian Ciolos om 25 procent van het geld voor plattelandsontwikkeling te reserveren voor 28 maatregelen gericht op biodiversiteit, milieu en klimaat kreeg wel steun in de denkrichting, maar veel landen hebben kritiek op de uitvoering.Veel lidstaten zien graag meer flexibiliteit in de maatregelen die lidstaten nemen voor verbetering van het milieu, klimaat en biodiversiteit. "Lidstaten moeten zelf de meest geschikte maatregelen kunnen aanwijzen", vindt België. Andere lidstaten, inclusief Nederland, laten soortgelijke geluiden horen.

Na kritiek van de lidstaten over het vaste percentage van 25 procent van het plattelandsbudget laat Ciolos weten dat de 25 procent een richtsnoer is. "Als je 25 procent van het budget besteedt, wil het niet automatisch zeggen dat er ook zoveel resultaat wordt geboekt. Het gaat erom dat het geld slim wordt  besteed", zegt Ciolos.

De landbouwministers blijken tijdens de vergadering verdeeld over het voorstel van Ciolos om het percentage co-financiering vanuit de Europese Unie flexibel te maken. Ciolos pleit voor het verhogen van de Europese co-financiering voor zaken die Europa-breed spelen, zoals het ondersteunen van jonge boeren, investeringen in innovatie en ontwikkeling van producentenorganisaties om meer marktmacht te krijgen voor primaire producenten. Ciolos benadrukt dat hierbij wel nauwkeurig moet worden gekeken voor welke onderwerpen dit zou moeten. "De landbouwbegroting is niet oprekbaar. Als er op bepaalde onderwerpen meer budget wordt vrij gemaakt, zal het ten koste gaan van andere onderdelen van het plattelandsbeleid."

Staatssecretaris Henk Bleker van landbouw is voor het voorstel van Ciolos, als het gaat om co-financiering. "We moeten de juiste prikkels geven op de juiste plek." Bleker zou vooral voor innovatie en duurzaamheid hogere co-financiering willen.

Of registreer je om te kunnen reageren.