Home

Nieuws 299 x bekeken

EU en VS dichtbij onderhandelingen FTA

Brussel – De EU en VS zijn dichtbij onderhandelingen over een vrijhandelsverdrag (FTA), wat een enorme opsteker zou zijn voor internationale handelsliberalisering. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama gezegd tijdens de persconferentie die de G20-top in Mexico afsluit. Volgens Obama kan het liberaliseren van markten “juist in deze tijd bijdragen aan het creëren van banen en groei.”

EU-handelscommissaris Karel de Gucht stelt in een verklaring dat nu “het laatste stuk” richting concrete onderhandelingen moet worden afgelegd. De Amerikaanse Kamer van Koophandel stelt dat de partijen spreken over de landbouw, vermoedelijk het meest gevoelige punt bij handelsonderhandelingen. Sinds het falen van het wereldhandelsoverleg in het kader van de WTO, de zogeheten Doha-Ronde, zoeken landen en regio’s naar meer directe handelsverdragen waarbij minder landen zijn betrokken.

Voor de EU zou een verdrag met de VS welkom zijn. De VS zelf is in Azië en Zuid-Amerika actief op zoek naar partners voor een vrijhandelszone rond de Stille Oceaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.