Home

Nieuws 1030 x bekeken 1 reactie

ELI: wij hadden wél meer tijd nodig voor onderzoek Q-koorts

Den Haag – De conclusies van Nieuwsuur over het Q-koortsonderzoek zijn te kort door de bocht. Dat vindt het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (ELI).

Volgens een woordvoerder van staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) kon de test destijds inderdaad binnen drie weken worden gevalideerd, maar was er voor monitoringsdoeleinden meer tijd nodig.

“Wij wisten dat de bacterie op veel plaatsen aanwezig was, maar niet hoe mensen daar ziek van werden”, zegt hij. “Daar was dus onderzoek voor nodig. Die nuance zit wel in het programma, maar daarvoor moet je wel erg goed opletten.”

Niettemin ziet de Stichting Q-koortsclaim door de onthullingen van Nieuwsuur meer mogelijkheden voor compensatie, zo meldt vandaag Brabants Dagblad. “Het argument dat niet eerder kon worden ingegrepen, is nu onderuit gehaald”, zegt de advocaat van de organisatie.

Tweede Kamerlid Henk van Gerven (SP) vroeg donderdag een debat aan over de kwestie en kreeg daarvoor voldoende steun. Wanneer dat wordt gevoerd, is nog onbekend. In 2009 len 2010 lieten de toenmalige ministers Gerda Verburg en Ab Klink ruim zestigduizend schapen en geiten ruimen om verspreiding van de bacterie te voorkomen. Q-koorts eiste 25 mensenlevens.

Eén reactie

  • politiek

    Het gebruik van niet gevalieerde onderzoekmethodes rechtvaardigt dat om maar niets te zeggen richting omgeving vraag ik me af ??. Als het excuus gevalieerd of geaccrediteerd onderzoekmethode de motvatie was om niets te zeggen was de ,,vertraging,, een 3-tal weken begrijp ik nu. Onduidelijk is wat er bedoelt wordt met monitoring. De plaats waar de stallen staan of de plaats waar de burgers wonen of langskomen. Het excuus van de relatie Q-bacterie en hoe erg men er ziek (of dood) van kan worden is ook een vreemde. Men neemt dus als overheid bewust risico,s begrijp ik.?? Het gebruik van niet gevalieerde onderzoekmethodes is overigens geen vreemde eigenschap van de overheid. Jarenlang zijn er zo via vinasse ook gewoon hormonen terechtgekomen in rundveevoeders dat uitgeleverd is naar duizenden bedrijven. Uiteraard komen die via melk en vlees ook weer ter beschikking van de mens. Ook toen werd gebruik gemaakt van niet gevalieerde onderzoekmethodes. Ook daar praat men als overheid liever niet over.

Of registreer je om te kunnen reageren.