Home

Nieuws 998 x bekeken

Brits boerenland betere belegging dan goud

Londen – Brits boerenland is de komende jaren een betere belegging dan goud.

De grondprijzen in Groot-Brittannië kunnen tot 2016 met 37 procent stijgen, nadat ze in de afgelopen tien jaar al zijn verdrievoudigd.

Dat stelt onroerendgoedspecialist Savills op basis van een onderzoek van de Universiteit van Oxford. De voorspelde waardestijging voor grond is groter dan de verwachtingen voor goud, olie of onroerend goed, laat staan voor overheidsobligaties.

''De vraag naar granen maar ook naar aardappelen in de wereld zal de komende jaren sterk toenemen. Daarbij komt dat investeren in boerenland voordelen biedt op het gebied van inkomsten- en erfenisbelasting en andere belastingen,'' aldus Alex Lawson, directeur platteland en landhuizen bij Savills UK.

De grondprijzen op het Britse platteland zijn de laatste jaren weliswaar sterk gestegen, maar liggen nog altijd onder het niveau van dat in veel andere Europese landen. Savills komt tot een gemiddelde prijs van omgerekend 18.500 euro per hectare maar ook komen transacties voor rond de 30.000 euro per hectare. Daarbij komt dat de Britse grondmarkt transparanter en meer open werkt dan die in landen als Frankrijk. Om al die redenen is er ook voortdurend veel belangstelling voor het kopen van een stuk grond van de kant van investeringsbedrijven en van rijke particulieren die de stad willen ontvluchten.

''Met dat al is boerenland de best presterende categorie onroerend goed, niet alleen in Groot-Brittannië maar in potentie ook in de rest van de wereld. Bovendien is de waardestijging ook groter dan die bij de meeste grondstoffen waar in belegd wordt,'' denkt Lawson.

Of registreer je om te kunnen reageren.