Home

Nieuws 415 x bekeken

Bleker wil mestderogatie uitbreiden met mineralenconcentraat

Den Haag – Een definitieve Europese toelating voor mineralenconcentraat als kunstmest gaat nog jaren duren. Daarom zet staatssecretaris Henk Bleker van landbouw zich in om in de aanvraag voor de nieuwe derogatie van 2014 tot en met 2017 een voorziening te treffen om het gebruik van mineralenconcentraten bovenop de gebruiksnorm van dierlijke mest toe te staan.

Dat blijkt uit een brief van Bleker aan de Tweede Kamer. De samenstelling van de mineralenconcentraten voldoen niet aan de huidige eisen om te worden opgenomen als niet-dierlijke meststof in de Europese Meststoffenverordening.  De Europese Commissie is echter van plan om de Meststoffenverordening te herzien. “Deze herziening zou de mogelijkheid kunnen bieden om mineralenconcentraten wel onder de verordening te laten vallen”, aldus Bleker. Wanneer de herziening komt, is echter nog niet duidelijk. Vast staat dat het proces van goedkeuring van dergelijke verordeningen vaak enkele jaren in beslag neemt.

Bleker benadrukt dat de Nederlandse regering toch blijft pleiten voor een meer structurele goedkeuring van de mineralenconcentraten dan de pilots die er nu zijn. Vandaar dat hij het derogatieverzoek wil uitbreiden met het gebruik van mineralenconcentraat bovenop de gebruiksnormen voor dierlijke mest. Hiervoor is goedkeuring van de Europese Commissie en een gekwalificeerde meerderheid van de EU-lidstaten nodig.

Bleker staat na verzoek van de Tweede Kamer via de motie Koopmans/Graus twee extra pilotprojecten toe die dierlijke mest mogen verwerken tot mineralenconcentraat. Op dit moment zijn er acht initiatieven die met de pilot mee doen. Brussel schrijft volgens Bleker voor dat er in de pilot maximaal tien projecten en een oppervlakte van 20.000 hectare mogen zitten.

Of registreer je om te kunnen reageren.