Home

Nieuws 836 x bekeken

Bleker: 7 procent natuurbraak is van de baan

Den Haag - De 7 procent natuurbraak als één van voorwaarden voor het ontvangen van bedrijfstoeslagen is zo goed als van de baan. Dat zei staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) woensdag tijdens een debat met de Tweede Kamer.

Onder het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB), dat in 2014 van kracht wordt, moeten boeren aan nieuwe vergroeningseisen voldoen. Weigeren zij dat, dan volgt een korting op de inkomenssteun. Eén van die voorwaarden is de 7 procent natuurbraak, volgens veel lidstaten een onmogelijke en inefficiënte maatregel.

Een groep van vijftien landen diende daarom onlangs een tegenvoorstel in, dat tot meer flexibiliteit moet leiden. Volgens deze plannen kunnen duurzaamheidscertificaten ook als vergroening worden bestempeld. Dat betekent echter niet dat natuurbraak nu geen onderwerp van discussie meer is; eurocommissaris Dacian Ciolos houdt daar vooralsnog aan vast.

Volgens Bleker is dat een kwestie van tijd. "De discussie over die 7 procent is een discussie van het verleden geworden", zei hij. "Het komt allemaal een beetje onze kant op, dat vergroeningsbeleid. Er zit echt beweging in." Hij benadrukte dat ook het Europees Parlement (EP) niets voor deze maatregel voelt.

Maandag debatteren de landbouwministers van de 27 lidstaten in Luxemburg. Voorzitter Denemarken zal dan een rapport presenteren met de tot nu toe bereikte onderhandelingsresultaten en de nog resterende twistpunten. Verder staan onder meer het plattelandsbeleid en de onlangs gepresenteerde EU-dierenwelzijnsstrategie op de agenda. Tegelijkertijd bespreekt de landbouwcommissie van het EP het nieuwe GLB.

In het debat deed D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven een voorstel om 10 miljard euro van de budgetten voor het GLB en regionaal beleid te verschuiven naar onderzoek en innovatie. De agrarische sector zou daar niet onder hoeven te lijden, omdat een deel van dat bedrag via Wageningen UR terugvloeit naar de landbouw. SP'er Henk van Gerven pleitte voor een halvering van de landbouwbegroting. Niettemin houdt Bleker, met steun van een meerderheid van de Kamer, vast aan het huidige niveau.

Of registreer je om te kunnen reageren.