Home

Nieuws 1156 x bekeken 5 reactieslaatste update:13 feb 2013

Klimaatbaten biobrandstoffen lager dan kosten fosfaatuitputting

Wageningen – Bij de teelt van tarwe, mais, palmolie, soja, koolzaad en suikerbiet voor biobrandstof zijn de kosten van fosfaatuitputting hoger dan de baten van verminderde CO2-uitstoot.

Bij gebruik van suikerriet is bij een optimistische aanname van de fosfaatvoorraad de balans in evenwicht. Dat schrijven de onderzoekers Lars Hein en Rik Leemans van Wageningen Universiteit in het wetenschappelijk tijdschrift Ambio. Omdat er betere alternatieven zijn voor duurzame energie moet de bijmengverplichting opnieuw worden bezien. Fosfaat wordt gebruikt in kunstmest en is als zodanig essentieel voor de wereldvoedselproductie, aldus de onderzoekers, maar de fosfaatvoorraad is eindig.

Voor biobrandstoffen is 2 procent van de wereldproductie fosfaat nodig. Het percentage stijgt snel in de komende jaren vanwege het verplichte bijmengen van biobrandstof in benzine en diesel.

Voorspellingen over de nog beschikbare hoeveelheid fosfaat loopt uiteen van minder dan een eeuw tot enkele eeuwen. Uitputting van de reserves heeft volgens de onderzoekers naar verwachting “dramatische gevolgen” voor de wereldvoedselproductie, terwijl de teelt voor biobrandstoffen nu al de prijs van voedsel ten minste enigszins opdrijven. Omdat er betere alternatieven zijn voor duurzame energie moet de bijmengverplichting opnieuw worden bezien.

Laatste reacties

 • aarthamstra1

  Ze beginnen de waarheid onder ogen te zien. Wageningen wist dit al lang maar om de een of andere reden houden ze de mens keer op keer voor de gek.
  Onlangs op tv vertelde ze nog dat om een kilo vlees te produceren een koe 25 kg voer moet consumeren. En dat een kilo insecten een kilo eiwit oplevert dat we daarom ons eet patroon moeten aan passen om in de toekomst voldoende voedsel te kunnen produceren.voor de groeiende bevolking????? . En even er niet bij verteld hoeveel voer die insecten consumeren voor een kilo eiwit.
  De voederconversie van een koe en insecten zou wel eens in het voordeel van de koe kunnen zijn.

 • zanden

  In de wereld dreigt een fosfaattekort en het Nederlandse milieu verzuipt er in. Nogal logisch. Wij slepen veevoer uit Z-Amerika en Azie, produceren er plofkippen en kiloknallers van maar vergeten de stront terug te sturen. Niks fosfaattekort; ecologische kringloop kapot gemaakt met tot gevolg uitputting van de bodem elders in de wereld. En dus nog maar weer meer bomen kappen. Enzovoort.

 • Hermanx

  Het is met biobrandstoffen niet anders dan bij de productie van voedsel. De mineralenbalans moet in orde zijn of worden gebracht. Veel meer lokale productie voor lokaal gebruik. Neem bio -ethanol. In die brandstof zelf zit 0.0% fosfaat. Wel in de grondstof daarvoor. Mais, bieten, andere cellulose bevattende materialen. OOk in het bijproduct ddgs, dat als veevoeder of vergistinggrondstof kan worden gebruikt. De mest of digistaat komt weer op het land en er is dus totaal geen sprake van fosfaatverlies.
  De zogenaaamde wetenschappers hebben er weer eens een keer helemaal geen verstand van. Maar wel adviezen geven aan de overheid, die is gemakkelijk te beinvloeden omdat die er ook geen verstand van heeft. Kijk op www.energieboerderij.nl en daar zie je dat de gegevens beter door de agrarische sector kunnen worden aangeleverd. Die hebben er wel verstand van.

 • denker123

  Bij de teelt van voedings gewassen voor biobrandstoffen zijn er wel degelijk fosfaat en andere mineralen verliezen o. a.door uitspoeling .Met het vervoederen van de bijprodukten zijn er grote fosfaat en andere mineralen verliezen.Fosfaat is mischien nog eerder op dan aardolie en veel moeilijker te vervangen dan aardolie.

 • denker123

  2) Zie het oude minas systeem.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.