Home

Nieuws 965 x bekeken

Bedrijfsopvolger moet duidelijker afspraken maken

De bedrijfsopvolger realiseert zich veel te weinig dat hij of zij duidelijke afspraken moet maken over wanneer en onder welke voorwaarden het bedrijf over gaat op de nieuwe generatie.

Als dat niet gebeurt, kunnen er in de toekomst problemen ontstaan. Dat stelt Adelinde Bouwman op het symposium ‘Bedrijfsopvolging: bewuste keuzes’ dat afgelopen week werd gehouden in Heemserveen, gemeente Hardenberg. Dit symposium werd georganiseerd door het Overijssels Agrarisch Jongeren Kontakt.  Bouwman is via de Stichting PJS (Plattelands Jongeren Services) werkzaam bij NAJK en geeft trainingen over bedrijfsovernames.

“Als een opvolger op het bedrijf van zijn ouders begint, moet duidelijk zijn onder welke voorwaarden dat gebeurt.” Volgens Bouwman moeten de wensen van beide partijen duidelijk zijn. “Wat wil de opvolger met het bedrijf? Welke wensen hebben de ouders als ze uit het bedrijf stappen? Willen ze op het bedrijf blijven wonen, een luxe villa bouwen, een wereldreis maken, kortom, hoeveel geld gaat er uit het bedrijf? Allemaal zaken die van grote invloed zijn op de toekomst.”

Ook is het de taak van de ouders volgens Bouwman om naar alle kinderen duidelijk te maken hoe ze denken om te gaan met de overdracht van het bedrijf, zodat alle kinderen weten waar ze aan toe zijn. “Zadel daar niet de bedrijfsopvolger mee op, dat kan leiden tot grote problemen tussen broers en zussen.”

Het dertigtal jonge boeren dat het symposium bezocht was het eens met Bouwman dat een dergelijke aanpak goed is. Op de vraag wie het daadwerkelijk ook zo gedaan heeft of van plan is te doen bleef het opvallend stil.

Of registreer je om te kunnen reageren.