Home

Nieuws 1210 x bekeken

Atsma trekt portemonnee voor zonnepaneel op staldak

Den Haag – Boeren die asbestdaken vervangen door zonnepanelen kunnen straks een flink deel van de kosten vergoed krijgen. Staatssecretaris Joop Atsma (milieu) wil zo snel mogelijk af van de 130 miljoen vierkante meter asbest op hoofdzakelijk agrarische bedrijven en is bereid daarvoor de portemonnee te trekken.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft hij donderdag dat hij in het kader van de Green Deal van plan is de fiscale-aftrekregelingen zoals MIA en Vamil dusdanig uit te breiden, dat deze ook asbestsanering en plaatsing van zonnepanelen stimuleren. Voor een gemiddeld agrarisch bedrijf leidt dit tot een korting van 12,8 procent op een investeringsbedrag van iets meer dan twee ton.

Wanneer deze aanpassingen van kracht worden, is nog niet bekend. Een woordvoerder van Atsma verwacht dat dit op zeer korte termijn kan. LTO Nederland schrijft ondertussen samen met het ministerie van Infrastructuur en Milieu en uitvoeringsinstantie Agentschap NL een handleiding voor boeren die van deze mogelijkheid gebruik willen maken. Dat is nodig, omdat de regelingen als ingewikkeld worden ervaren.

Daarnaast wordt in juli een tijdelijke subsidieregeling geopend, die een tegemoetkoming van 15 procent in de aanschafkosten van zonnepanelen biedt. Hiervoor is 22 miljoen euro gereserveerd. Eerder was er in het lente-akkoord sprake van een btw-verlaging, maar daar wordt nu van afgezien. Deze regeling eindigt in 2013

Tenslotte is Atsma ook van plan saldering van met zonnepanelen geproduceerde energie mogelijk te maken. Dit betekent dat overproductie kan worden verkocht aan derden. Hiervoor wordt eerst een onderzoek uitgevoerd, waarna volgend jaar een proef plaatsheeft. Voor de maatregel wordt vanaf 2014 jaarlijks 10 miljoen euro uitgetrokken.

Het op het huidige tempo saneren van alle asbestdaken zou duren tot 2044, veel te lang volgens de staatssecretaris. Later deze maand komt hij met een analyse van de kosten en opbrengsten van het versnellen van dit proces.

Of registreer je om te kunnen reageren.