Home

Nieuws 587 x bekeken

Vergunningaanvragen grootschalige veehouderij overschrijden omvangsnorm

Den Haag – Bij provincies zijn 24 aanvragen gedaan voor vergunningen voor grootschalige veehouderijbedrijven.

Hiervan zijn vijftien aanvragen voor bedrijven die groter zijn dan de maximale omvangsnormen die staatssecretaris Henk Bleker van landbouw voorstelt. Dat schrijft Bleker in een brief aan de Tweede Kamer.

De aanvragen zijn verdeeld over Nederland. In Groningen liggen vijf aanvragen, in Limburg vier. Noord-Brabant en Noord-Holland hebben beide twee aanvragen voor grootschalige veebedrijven, Friesland en Drenthe hebben er ieder een.

Het gaat in totaal om zes melkveebedrijven, zeven varkensbedrijven en twee pluimveebedrijven.

Bleker heeft op verzoek van de Tweede Kamer provincies en gemeenten meermaals gevraagd voorlopig geen vergunningen te verstrekken voor grootschalige veehouderijbedrijven, omdat nog onduidelijk is welke gevolgen grootschalige veehouderij heeft voor de volksgezondheid. De Gezondheidsraad komt in het derde kwartaal van dit jaar met een rapport hierover. Niet alle provincies en gemeenten leven dit moratorium op megastallen na. Zij verstrekken in sommige gevallen toch vergunningen.

Of registreer je om te kunnen reageren.