Home

Nieuws 469 x bekeken

Weinig Q-koorts bij kinderen

Bilthoven - Tussen 2007 en 2009 zijn er 128 gevallen van Q-koorts bij kinderen gemeld. Dat meldt het Infectieziektebulletin van het RIVM.

Sinds maart 2007 hebben (huis)artsen, hoofdzakelijk vanuit zuidelijk Nederland, meer dan 4.000 patienten met Q-koorts gemeld aan GGD’s. Het aantal gevallen van Q-koorts bij kinderen (personen onder de twintig jaar) is echter laag, 3,6 procent van het totaal aantal meldingen van Q koorts tussen 2007 en 2009. De meeste meldingen kwamen uit de groep 15 tot twintig jaar, de minste meldingen kwamen van kinderen tussen de nul en vier jaar. Opmerkelijk was dat jongens vaker besmet waren.

"Blootstelling van volwassenen en kinderen gedurende een Q-koortuitbraak is gelijk, daarom kunnen we stellen dat infecties bij kinderen minder worden opgemerkt. Dit komt enerzijds doordat niet alle kinderen symptomen hebben, maar ook doordat mogelijk minder wordt getest voor de Q-koortbacterie bij ernstige uitingsvormen. Er zijn daardoor mogelijk ziektegevallen bij kinderen gemist", aldus het RIVM en GGD Hart voor Brabant.

Of registreer je om te kunnen reageren.