Home

Nieuws 852 x bekeken 1 reactie

Syngenta investeert groot in Afrika

Bazel – Syngenta wil de komende 10 jaar de omzet in Afrika opvoeren tot 1 miljard dollar (786 miljoen euro). De Zwitserse producent van zaaigoed en gewasbeschermingsmiddelen investeert daartoe in fasen 500 miljoen dollar (393 miljoen euro) in het continent, waar op veel plaatsen voedselzekerheid een schaars goed is.

Om de groei mogelijk te maken rekruteert het bedrijf 700 vooral agronomisch geschoolde nieuwe werknemers. Syngenta wil distributiekanalen ontwikkelen, de logistiek verbeteren en lokale productie neerzetten. Volgens de organisatie krijgen door de investeringen zowel grootschalige als kleinschalig werkende boeren meer toegang tot technologie. Een groot deel van de bijna 1 miljard mensen die volgens de VN honger lijdt, woont in Afrikaanse landen als met name Congo, Somalië, Ethiopië en Tsjaad.

Syngenta stelt zich ten doel 5 miljoen boeren als klant te winnen. De productiviteit op deze bedrijven moet met behulp van de productiemiddelen die Syngenta biedt met 50 procent omhoog worden gestuwd, zonder dat de grond wordt uitgeput. Syngenta doet de mededeling bewust gelijktijdig met de G8-top die 18 en 19 mei plaatsvindt in de VS. Topman Mike Mack spreekt daar over het vergroten van voedselzekerheid.

Mack noemt Afrika één van de strategische groeiregio’s van Syngenta, op dit moment het grootste agrochemische concern wereldwijd. “we kunnen de kennis, gereedschappen, technologie en diensten leveren die boeren nodig hebben. Afrika heeft een volledig geïntegreerde benadering van gewassen nodig omdat niet één technologie een oplossing (voor gebrek aan productiviteit, red) kan bieden.” Andere groeiregio’s zijn Zuid-Amerika en Azië.

Syngenta noemt de ontwikkeling van transgene gewassen ten behoeve van Afrikaanse boeren niet. Op dit moment wordt de technologie op het continent alleen door Zuid-Afrika, waar vorig jaar 2,5 miljoen hectare transgene gewassen stond, omarmd. In Egypte en Burkina Faso is commerciële teelt van bepaalde varianten toegestaan en de Keniaanse staat wil commerciële teelt toestaan vanaf het jaar 2014.

Eén reactie

  • lanfermeijer

    Het is interressant om te lezen dat Syngenta zo veel wil doen
    voor de voedselvoorziening in Afrika.
    Mijn complimenten daarvoor!

Of registreer je om te kunnen reageren.