Home

Nieuws 873 x bekeken

Slootwater Bommelerwaard weer vrijwel schoon

Tiel - Het slootwater in de Bommelerwaard voldoet weer aan de kwaliteitsnormen voor oppervlaktewater. Waterschap Rivierenland houdt de noodmaatregelen echter nog een aantal dagen in stand, om er zeker van te zijn dat er niet opnieuw bestrijdingsmiddelen in het water terechtkomt en dat alle resten van de vorige vervuiling helemaal verdwenen zijn.

Dat heeft het waterschap vrijdag laten weten. Politie en Openbaar Ministerie zijn op zoek naar de veroorzaker van de ernstige vervuiling, die wekenlang optrad in de Bommelerwaard. Daarvoor is nog niemand aangehouden.

Sloten in de Bommelerwaard werden de afgelopen maand vervuild met het bestrijdingsmiddel dimethomorph, dat in de tuinbouw wordt gebruikt om schimmels op bepaalde gewassen te bestrijden. Omdat drinkwaterbedrijf Dunea via de Afgedamde Maas water uit de Bommelerwaard aftapt voor de drinkwatervoorziening van 1,2 miljoen Zuid-Hollanders, moesten ingrijpende maatregelen worden genomen.

Het schap heeft noodpompen en schotten geplaatst. Ook is water weggeleid naar tijdelijke bassins. De sloten werden voortdurend gespoeld.

Rivierenland blijft de sloten nog tot 16 mei spoelen, als er nu geen nieuwe vervuiling meer optreedt. Tot die tijd mogen boeren nog geen slootwater gebruiken voor het vee of voor beregening.

Of registreer je om te kunnen reageren.