Home

Nieuws 507 x bekeken 1 reactie

‘Sector moet duurzaamheidsvraagstukken voor zijn’

Amsterdam – Duurzaamheid is een containerbegrip. Het is daarom van groot belang dat agrarische bedrijven discussies voor zijn door zelf duurzaamheidaspecten te definiëren en naar de consument te communiceren. Dat zei Jan Uijttewaal, vice-voorzitter van zuivelcoöperatie FrieslandCampina, tijdens een bijeenkomst bij ABN Amro.

Nu heeft de agrarische sector de neiging eerst te mokken als actiegroepen zich opwerpen en dan in vertraagd tempo te reageren. Volgens Uijttewaal is het organiseren en introduceren van nieuwe ketens bijzonder ingewikkeld en het resultaat moeilijk in te schatten. “Het is daarom lastig uit te leggen aan leden, die simpelweg een goede prijs willen voor hun melk. Daar moet de coöperatie dus voortdurend mee bezig zijn. Leden moeten worden meegenomen in het proces. Een goede prijs is een recht en mag nooit door de concerndirectie als gezeur worden afgedaan. Het is geen gewoon commercieel bedrijf.”

Uijttewaal is sceptisch over het opzetten van ketens in directe samenwerking met supermarkten. “Als je praat over waarden als klauwgezondheid, uiergezondheid, het verlagen van de energieconsumptie per boerderij, dan is er geen enkele noodzaak de supermarkt ermee te vermoeien.” Uijttewaal denkt dat de belangrijkste nieuw op te zetten ketens zich richten op de authenticiteit van het product. “De consument wil weten waar zijn product vandaan komt. Ik denk dat de focus op gezondheid geweest is en dat het extra hechten aan de beleving van de consument ook over zijn top is.” De supermarkt heeft bovendien ook geen brede marges, aldus de boerenvoorman. “Zij opereren in een lastig veld met veel concurrentie. Ze willen best meer betalen, mits andere supermarkten dat ook doen. Ze kijken naar elkaar. Dus heb je een keten nodig die waarde toevoegt en uiteindelijk overal meer oplevert.”

Eén reactie

  • bankivahoen

    Wat is containerbegrip?Een woord waarmee de goede man Uittewaal sier wil behalen? Interessant zeg!!

Of registreer je om te kunnen reageren.