Home

Nieuws 381 x bekeken

’Politieke klimaat voor snijden in landbouwsubsidies verbeterd’

Washington – De economische crisis heeft het politieke klimaat dusdanig veranderd dat snijden in landbouwsubsidies bespreekbaar is geworden. Dat heeft de Amerikaanse officiële handelsvertegenwoordiger Ron Kirk gezegd, meldt persbureau Reuters. Kirk doet de uitspraak terwijl de gesprekken over een nieuw handelspact voor landen rond de Stille Oceaan vorm krijgen.

Het pact, Trans Pacific Partnership (TPP) genoemd, moet veel onderwerpen omvatten waaronder de landbouw. Het was vooral het landbouwdossier dat eerder leidde tot het mislukken van de al meer dan tien jaar durende zogeheten onderhandelingen voor een wereldwijd handelspact in het kader van de wereldhandelsorganisatie WTO.
Kirk denkt dat de economische wanorde leidt tot verandering van inzichten bij politici in de VS zelf, maar ook in Europa en Brazilië. De WTO is bang geweest dat de economische crisis zou leiden tot protectionisme. Kirk ziet juist dat overheden om budgetten op orde te krijgen moeten zoeken naar plaatsen om te snijden in de subsidiestroom. Voor het eerst in lange tijd, aldus Kirk, is landbouw niet onbespreekbaar.
Amerikaanse organisaties voor rundveehouders zijn huiverig voor het TPP omdat zij concurrentie uit bijvoorbeeld Nieuw-Zeeland en Australië kunnen verwachten. Oceanië is op de markt voor zuivel en rundvlees een grote concurrent voor de VS in Azië. De onderhandelingen voor het TPP worden op 16 mei in Dallas voortgezet.
Kirk zegt tegenover Reuters niks over de wens van Japan, Mexico en Canada te onderhandelen over toetreding tot de TPP. In Japan leidde de suggestie dat Japan zal toetreden tot grootschalig protest van met name rijstboeren en melkveehouders.

Of registreer je om te kunnen reageren.