Home

Nieuws 348 x bekeken

Onzekerheid Griekenland, Spanje zet druk op markten

Brussel - Een dreigend wanordelijk vertrek van Griekenland uit de Eurozone en onzekerheid over de gezondheid van Spaanse banken hebben een grote impact op markten.

Aandelenbeurzen in de EU verloren ‘s ochtends 2 procent, de euro dook naar de laagste waarde sinds januari en investeerders trokken geld terug uit de grondstoffenmarkt.
De Griekse verkiezingen hebben winst opgeleverd voor partijen die de Griekse schuldendeal met de de Europese Centrale Bank, de Europese Commissie en het IMF afwijzen. Het vormen van een regering lijkt moeilijk en volgens kredietbeoordelaar Moody’s neemt de kans op een Grieks vertrek uit de Eurozone daarom verder toe.
Eerder bleek uit een peiling van persbureau Bloomberg dat een meerderheid van internationale investeerders ook gelooft dat de Eurozone dit jaar niet intact zal blijven. Volgens Moody’s en eerder ook Fitch zal een wanordelijk Grieks faillissement gevolgen hebben voor de kredietwaardigheid van banken en overheden in de gehele Eurozone. Een nieuwe Griekse munt zou waardeloos worden waardoor Griekse schulden niet terugbetaald kunnen worden.
Voor de Nederlandse agribusiness is Griekenland vooral van belang voor Heineken en FrieslandCampina. De Griekse organisatie van FrieslandCampina rapporteerde over 2010 een omzet van 360 miljoen euro. Topman Cees ‘t Hart waarschuwde eerder voor een Grieks vertrek uit de Eurozone, dat volgens hem kan leiden tot verminderd vertrouwen in heel Zuid-Europa.
De euro daalde maandag tot een waarde van 1,28 dollar, het laagste niveau sinds de aanvang van dit jaar. Beleggers in de VS brachten al eind vorige week het aantal posities in grondstoffen met als uitgangspunt winst terug met 19 procent, aldus de Commodity Futures Trading Commission.

Of registreer je om te kunnen reageren.