Home

Nieuws 304 x bekeken

Nog weinig verschil tussen CDA-kandidaten

Rotterdam – De zes kandidaten voor het lijsttrekkerschap van het CDA zijn er maandag tijdens het eerste debat nog niet in geslaagd onderlinge verschillen duidelijk te maken.

Tijdens het drukbezochte debat in Rotterdam, dat gehinderd werd door slecht geluid, waren ze het in de meeste gevallen met elkaar eens over zaken als de noodzaak van hervormingen, de rol van het gezin en de aanpak van regelzucht.
Van de twaalf sollicitanten zijn er uiteindelijk zes geselecteerd die mogen meedingen naar het lijsttrekkerschap bij de verkiezingen op 12 september. Het gaat om fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma, de bewindslieden Liesbeth Spies en Henk Bleker, Kamerlid Madeleine van Toorenburg, wethouder Mona Keijzer en onderwijsman Marcel Wintels.
Partijcoryfee Hannie van Leeuwen zei bij het debat dat ze wil dat de kandidaten de komende tijd in hun campagne respect tonen voor hun concurrenten. Ze is bang dat het CDA anders vanwege onderling geruzie wordt "afgebrand" in de media. "En dat is al volop aan de gang", aldus Van Leeuwen.
Het is voor het eerst dat CDA-leden hun lijsttrekker mogen kiezen. Tot nog toe droeg het bestuur iemand voor die door het congres werd bekrachtigd.
Er volgen nog zeker drie debatten, waarna de leden stemmen voor de eerste ronde, die 18 mei sluit. Als geen van de zes kandidaten in de eerste ronde meer dan de helft van de stemmen krijgt, gaan de twee met de meeste stemmen door naar de tweede ronde. Deze duurt tot 1 juni. Op deze dag wordt ook de nieuwe lijsttrekker van het CDA bekendgemaakt.

Of registreer je om te kunnen reageren.