Home

Nieuws 555 x bekeken

Nertsenhouders voeren druk op politiek op

Wijchen – Een verbod op de nertsenhouderij leidt tot een schadeclaim van minstens 1 miljard euro, waarschuwt branche-organisatie NFE in een brief aan minister Jan Kees de Jager (Financiën) en de Tweede Kamer.

Volgens voorzitter Wim Verhagen leidt het voorstel van SP en PvdA voor een verbod in 2024 tot grote financiële schade bij de getroffen ondernemers. De onlangs gepresenteerde flankerende maatregelen zoals een sloopregeling en pensioenvoorziening zijn volstrekt onvoldoende om dit te compenseren.
”Wij willen duidelijk maken dat de schade veel groter zal zijn dan door de politiek wordt gesuggereerd”, zegt Verhagen. ”Wij noemen nu het bedrag van 1 miljard, maar in de praktijk zal het waarschijnlijk nog meer zijn. Daarnaast betaalt de sector jaarlijks minimaal 50 miljoen euro aan belastingen. Dat zijn zaken waar de overheid zich rekenschap van moet geven.”
De Tweede Kamer debatteert al jaren over een mogelijk verbod. Het huidige wetsvoorstel is aangenomen door de Tweede Kamer, maar werd tot twee keer toe in de Eerste Kamer tegengehouden. Het aangepaste plan – dus met compensatiemaatregelen – moet nu beide Kamers overtuigen.
”Het gaat niet over de vraag of je voor of tegen nertsen bent, dat station zijn we gepasseerd. Maar als het tot een verbod komt, moeten de voorwaarden wel goed zijn.” Wanneer het voorstel door de Tweede Kamer wordt besproken, is nog onduidelijk. Net als de indieners pleit Verhagen voor een snelle behandeling.

Of registreer je om te kunnen reageren.