Home

Nieuws 406 x bekeken

Nederlands-Russische Bilaterale Kamer in de maak

Den Haag – Nederland krijgt een Nederlands-Russische Bilaterale Kamer voor internationaal zakendoen (NBRC).

Het betreft een initiatief van de Russische Kamer van Koophandel en Industrie. Volgens Robert Nahon van Venster naar Rusland, organisator van handelsreizen en seminars over zakendoen in Rusland, zijn de Russen vooral geïnteresseerd in samenwerking op het terrein van landbouw, energie en watertechniek. Venster naar Rusland is gevraagd de organisatie gestalte te geven. Het is rijkelijk laat, aldus Nahon, die wijst op bestaande private kamers voor zakendoen met de VS, Duitsland, Groot-Brittannië en België. De NBRC is nodig, aldus Nahon, omdat Nederlandse bedrijven qua zakendoen in Rusland dreigen achter te blijven bij hun Duitse, Italiaanse, Franse en zelfs Belgische collega’s. “Ik zie veel koudwatervrees. Rusland is een land waar alles mogelijk kan zijn, maar ook alles onmogelijk. Een bilaterale organisatie met gebundelde kennis waarin bedrijven ervaringen delen en samen optrekken biedt zeker houvast.”

De Russen nemen het initiatief, omdat ze Nederland zien als een klein, dus politiek ongevaarlijk land met veel kennis op terreinen waar Rusland wil groeien, zoals de landbouw, de watertechniek en energie. “De Nederlandse agribusiness heeft grote mogelijkheden in Rusland. Het land is 411 keer groter dan Nederland. Productie wordt in Rusland door de staat gestimuleerd met subsidies en er wordt geïnvesteerd in infrastructuur.” Kleine tot middelgrote Nederlandse bedrijven als leverancier van stalinrichting MS Schippers, kassenbouwer Eweka en handelsbedrijf voor melkveemachines en koeien Van der Ploeg International zijn in Rusland succesvol in Rusland, maar grote spelers schitteren nog door afwezigheid.

“Veel grote bedrijven gaan mee met een handelsreis van de regering en spreken dan enkele politici daar. Dat is leuk, maar dan begint het spel vast. In welke regio kun je het beste starten, hoe werkt de vergunningverlening etc. Rusland is geen België.”

Of registreer je om te kunnen reageren.