Home

Nieuws 427 x bekeken

Nederland heeft grootste handelsoverschot van EU

Den Haag - Nederland heeft van alle landen in de eurozone veruit het grootste handelsoverschot. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.
In 2011 hield het 147 miljard euro over aan zijn goederenhandel met andere eurolanden. Nederland ging Ierland, Slowakije, België en Duitsland voor. Chemie en voeding en levende dieren zijn de belangrijkste exporterende bedrijfstakken.

De totale waarde van de goederenexport van Nederland naar de andere 16 eurolanden bedroeg 294 miljard. De import kwam uit op 147 miljard, waardoor het handelsoverschot 147 miljard bedroeg. Dat is bijna een kwart van het bruto binnenlands product, het totaal van goederen en diensten dat een land produceert.

Een deel van zijn handelsoverschot dankt Nederland aan doorvoer of wederuitvoer naar andere Europese landen. Vorig jaar bedroeg het handelsoverschot met Duitsland, België en Frankrijk 116 miljard, bijna 80 procent van het totaal.

Verreweg de meeste goederen en diensten die Nederland importeert komen van buiten het eurogebied. Het handelsoverschot met de hele wereld is daardoor een stuk kleiner dan het overschot met de eurozone, namelijk bijna 45 miljard euro. Dat is 7,5 procent van het bbp.

Nederland voert als handelsland al tientallen jaren meer uit dan in. In 1980 had het voor het laatst een klein tekort op zijn handelsbalans.

Of registreer je om te kunnen reageren.