Home

Nieuws 632 x bekeken

Natuurmonumenten wil burger centraal in natuurbeleid

Amsterdam – Natuurbeschermingsorganisaties moeten niet teveel verwachten van een nieuw kabinet maar de burger ook bij natuurontwikkeling centraal stellen en zonder taboes samenwerken met elkaar en bedrijven op het platteland. Dat zei Hans Wijers, voorzitter van Natuurmonumenten, tijdens het voorjaarsforum van de organisatie in Amsterdam.

Wijers laakt het natuurbeleid van de huidige, demissionaire regering dat bijvoorbeeld van drie natuurwetten één, volgens hem uitgeklede, natuurwet wilde maken. Met het waarschijnlijke vertrek van staatssecretaris Henk Bleker en diens beleid, is ondersteuning voor natuur volgens Wijers echter niet veiliggesteld. Wijers, die diende als topman van Akzo Nobel maar ook minister van Economische Zaken was, spreekt van een fundamenteel veranderde kijk op natuur.

“Een nieuw kabinet zal niet alle klokken terug zetten.” Wijers hekelt de kloof tussen het picknickende gezin, plattelandsbewoners en de beleidsmakers die toenemend leven in “een schijnwereld van nota’s en tabellen”. Regelmatig hangt een azijngeur rond natuur en natuurbeheer, aldus Wijers. “Het is de eerste prioriteit van Natuurmonumenten de burger weer bij natuur te betrekken. Natuurmonumenten wil natuur beschermen en ontwikkelen maar ook voor het geestelijke en lichamelijke welzijn van de mens.”

Wijers gelooft in een “groene groeimotor” waarbij toenemende recreatie in de natuur de natuur ondersteunt en tegelijk geld oplevert. Nu staan partijen tegenover elkaar. Wijers spreekt, zonder de oprichting van een groene ANWB te willen suggereren, zijn verbazing uit over het grote aantal organisaties dat zich met natuur en landschap bezig houdt, vrijwel altijd met teruglopende ledenaantallen.

Hij laat de circa 150 toehoorders in het Muziekgebouw aan het IJ een kaart zien van natuurgebieden tussen Utrecht, Amersfoort en Huizen, waar naast Natuurmonumenten ook de organisaties De Landschappen en Staatsbosbeheer actief zijn, vaak rond boerenerven. “We moeten door samenwerking en focus meer natuurrendement uit de euro’s halen.”

Natuurmonumenten telt volgens eigen opgave meer dan 700.000 leden en beheert circa 355 natuurgebieden met in totaal ruim 100.000 hectare.

Of registreer je om te kunnen reageren.