Home

Nieuws 4775 x bekeken 6 reacties

Melkveehouder moet snijden in kosten

Wageningen - Melkveebedrijven moeten de kostprijs van hun melk de komende jaren met gemiddeld 3 cent per kilo verlagen. Deze aanbeveling doet accountants- en adviesorganisatie Alfa naar aanleiding van een analyse van de boekhouding van ongeveer 1.000 melkveebedrijven over 2011.

In dat jaar behaalden de melkveehouders nog goede resultaten, maar ook blijkt uit de cijfers dat de kostprijs op melkveebedrijven ook rap stijgt. Voornaamste kostenpost is veevoer. Andere kostenposten, zoals voor brandstof, loonwerk en financieringen, stijgen.

Alfa gaat ervan uit dat de melkprijs dit jaar verder daalt. Deze prijs zit al sinds januari in een neerwaartse spiraal. De organisatie vraagt zich af of de snel gestegen bedrijfskosten en vaste verplichtingen van de laatste tijd (bouw nieuwe stallen, financiering nieuwe machines) even snel mee dalen. Uit haar eigen netwerk heeft Alfa daar nog geen aanwijzingen voor ontvangen. Melkveehouders moeten dus oppassen en snijden in de kosten. Te meer omdat ze vanaf 2014 te maken krijgen met een lagere Europese bedrijfstoeslag. In 2015 komt daar nog een hogere belastingheffing bij vanwege het afgeschreven melkquotum.

Laatste reacties

 • Mels

  taraa,de aap komt al uit de mouw,als de accountants waarschuwen voor rook,dan brand het ergens al.

 • Sjaak

  Raar is dat toch...Alfa zegt simpelweg, dat de melkveehouderij moet snijden in de kosten en de boertjes knikken gedwee 'ja'...
  Heb al jaren ongeveer dezelfde administratie, maar die wordt toch steeds duurder. Het excuus daarvoor is, dat alles duurder wordt en dat wordt doorberekend naar de klant....Tja, en wij boertjes kunnen dat niet.
  Of doen we het gewoon niet, omdat we ons graag vastklampen aan meningen van de zogenaamde deskundigen..?
  Ben ervan overtuigd, dat er meer opties zijn, zeker als we de wijze boodschap van Ruud Huirne, Rabo-topman opvolgen; nl. dat we als boer meer voor ons zelf moeten opkomen. Niet voor niets zijn die cooperaties opgericht. Laten we ze dan daar ook voor gebruiken en als dat systeem niet meer werkt, moet het hervormd worden, zoals het 100 jaar geleden al bedoeld was, nl. voor en door de boeren!
  Verder zouden we serieus moeten overwegen, om die gehele melkveehouderij maar drastisch te saneren, totdat we een rendabele produktie overhouden. Als zelfs dat niet lukt, kunnen we beter 'knopen gaan tellen' en ons kapitaal uit de cooperaties trekken, zullen we eens kijken wie daar het meest schade van ondervindt....
  In ieder geval niet de boeren, want die zijn er al niet veel meer...dus vul maar in!

 • poldes

  De cooperatie doet er een schepje bovenop;voor 6 uur weidegang nog eens een halve of hele cent bij de melk.
  De meeste melkveehouders doen daar nog aan mee.
  Terwijl dit kostprijsverhogende voor de veehouder hiermee groter is dan de beloning.
  zo hou je goede en sterke gezonde cooperaties in de benen.
  De rabobank heeft al een jaar of wat geleden een bericht gedaan dat de marge,s in de nederlandse primaire sector te laag zijn.
  onze cooperatie,s blijven springlevend.
  Deze betalen cao lonen uit aan de vaste medewerkers(die berekenen zij door bij de afnemers van producten) en in de winst haalde deze in 2009 van de uitbetaalprijs van boerderijmelk in 2009;zodat deze veehouders geen cao/minimumloon maar verlies in de schoenen kregen.
  Het zou ook anders kunnen.
  maar vorig jaar was een goed jaar en de wereld bevolking blijft groeien en dan blijft er ook veel melk nodig en dan blijft er ook toekomst voor de melkveehouderij.
  en zo gaat het verder.
  en zo bezitten wij steeds iets minder eigen grond en iets meer vreemd kapitaal;maar onze koeien worden modern gehuisvest(duurzaam) en worden door een robot gemolken en dat is dan toch vooruitgang nietwaar.
  Neen alle trots Nederlandse melkveehouders behoren tot de beste van de wereld.
  De koeien en de melkfabrieken hebben het goed.

 • koestal

  de dure dieselolie werkt ook overal kostendverhogend

 • hout&co

  Afhankelijk van de inspanning kan er kostendekkend bemest woeden met eigen mest.
  Dit resulteert al in minder kunstmest. Weliswaar wordt daarmee de gras/gewasopbrengst iets minder maar uiteindelijk levert het meer op.
  Gras schaarser -> melkopbrengst lager -> melk duurder -> hogere melkprijs -> hoger inkomen voor de boer.
  Voor akkerbouw geldt dat de gewassen minder snel door zullen schieten erminder gespoten hoeft te worden en uiteindelijk het zelfde verhaal door mindere opbrengst worden de prijzen hoger en zo ook het inkomen van de landbouwer.

 • Mels

  Hout en Co,is het niet wat om je daar alleen mee bezig te houden en niet hier volkomen onzin te verkondigen die ik overigens wel begrijp en ook deels waar is alleen komt er veel meer bij dan dit plan of wat het dan mag zijn uit te voeren.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.