Home

Nieuws 358 x bekeken 1 reactie

’Meeste Nederlanders willen één duurzaamheidskeurmerk’

Den Haag – 70 procent van de Nederlanders is voorstander van één uniform duurzaamheidskeurmerk.

De gemiddelde Nederlander denkt dat Nederland nu ongeveer negen keurmerken telt op het gebied van milieu, dierenwelzijn en eerlijke handel, terwijl er honderd zijn. Dat blijkt uit onderzoek onder duizend consumenten, uitgevoerd door TNS NIPO.
Het onderzoek is verricht in opdracht van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal, die concludeert dat de consument verdwaalt in een woud van keurmerken. Consumenten geven in het onderzoek aan meer voorlichting te willen over keurmerken, het liefst op de winkelvloer.
Milieu Centraal zelf denkt dat één duurzaamheidskeurmerk lastig te realiseren is. Tweederde van de keurmerken wordt immers internationaal gevoerd en het is moeilijk volstrekt uiteenlopende aspecten met elkaar te vergelijken.

Eén reactie

  • politiek

    Dat klopt inderdaad , iedereen doet maar wat in Nederland. Al jarenlang is er een overleg gaande tussen Nederland en de EVA , (Europese Voedsel Autoriteit )en het FVO. (Food and Veterinary Office). Onderwerpen zijn voedselveiligheid , controle , handhaving, inspectie. Ik begrijp uit de rapporten dat Nederland de taken en verantwoordelijkheden hierin , nog steeds niet kan overleggen met Brussel. Wil je dus als land , Nederland dus , de internationaal gevoerde keurmerken volgen dan dien je ook gehoor te geven aan de EG wetgeving inzake voedselveiligheid. Onderwerpen als het beoordelen en bevordenen van de onderlinge coordinatie. De afstemming van de huidige werkzaamheden van de huidige keurings- en inspectiediensten en tevens het verzorgen van objectieve communicatie over voeding en gezondheid in het algemeen en voedselveiligheid in het bijzonder naar de maatschappij zijn verantwoordelijkheden die Nederland nog niet kan overleggen. Wie is er overigens verantwoordelijk voor voedselveiligeid in Nederland.???? Het geeft ieder maar de luxe mogelijkheid om een eigen duurzaamheidskenmerk te beginnen en uiteraard ieder vind zijn eigen Keurmerk het beste , maar je moet niet de vraag stellen of het aan de EG eisen voldoet. Vragen krijgt Nederland hier ook legio over van Brussel.

Of registreer je om te kunnen reageren.